BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN
Musiker
Skapar och framför musikaliska uttryck med instrumentet eller rösten som verktyg.
- Förmåga att vara flexibel
- Kvalitetsinriktad
- Samarbetsförmåga
- Självständighet
- Säljinriktad
Genomsnittligt löneintervall
30 000 - 49 200 SEK/mån
Arbetsmarknadsprognos
Hög konkurrens ¨h3>
Arbetsuppgifter
Musiker arbetar med att skapa och framföra musik med ett instrument eller med sin röst. Det är vanligt att musiker skriver sin egen musik. Övningar och repetitioner är en stor del av arbetet. De tillfällen då musiker uppträder för publik är en mindre del av arbetstiden.
Variationen är stor när det gäller vilken roll en musiker kan ha. Musikern kan spela i ensembler, orkestrar, band eller som solist. Musiker spelar ofta ett eller flera instrument, exempelvis fiol, gitarr, bas eller trummor. Sångare använder sin röst som instrument. Sångare som sjunger i operakörer kallas för korister. Körsångare arbetar med olika röstlägen. De fyra huvudsakliga är sopran, alt, tenor och bas.
Det finns många musikaliska inriktningar för musiker. Huvudinriktningarna är klassisk musik, folkmusik och populärmusik. Exempel på populärmusik är pop, rock, jazz och dansband.
Musiker kan också arbeta som kompositör, arrangör eller dirigent.
Kyrkomusiker spelar och leder sången vid gudstjänster, dop, vigslar och begravningar. Som kyrkomusiker leder man också kyrkans körer. Många kyrkomusiker ger lektioner i piano- och orgelspel. Inom Svenska kyrkan kan man som kyrkomusiker arbeta som organist eller kantor.
Utbildningsvägar för musiker
Vill du studera till musiker? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:
Utbildning för vuxna (från 19 år)
Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.
Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:
Gymnasieskolan (15-19 år)
Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.
Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: