Musiker

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Skapar och framför musikaliska uttryck med instrumentet eller rösten som verktyg.

  Musiker arbetar med musikaliska uttryck och använder ett instrument eller sin röst för att skapa musik. Klassisk musik, folkmusik och populärmusik är huvudinriktningar för musiker. Musiker kan exempelvis arbeta som gitarrist i ett rockband, som cellist i en symfoniorkester eller som sångare.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • Förmåga att vara flexibel
  • Kvalitetsinriktad
  • Samarbetsförmåga
  • Självständighet
  • Säljinriktad

  Arbetsuppgifter

  Musiker arbetar med att skapa och framföra musik med ett instrument eller med sin röst. Det är vanligt att musiker skriver sin egen musik. Övningar och repetitioner är en stor del av arbetet. De tillfällen då musiker uppträder för publik är en mindre del av arbetstiden.

  Variationen är stor när det gäller vilken roll en musiker kan ha. Musikern kan spela i ensembler, orkestrar, band eller som solist. Musiker spelar ofta ett eller flera instrument, exempelvis fiol, gitarr, bas eller trummor. Sångare använder sin röst som instrument. Sångare som sjunger i operakörer kallas för korister. Körsångare arbetar med olika röstlägen. De fyra huvudsakliga är sopran, alt, tenor och bas.

  Det finns många musikaliska inriktningar för musiker. Huvudinriktningarna är klassisk musik, folkmusik och populärmusik. Exempel på populärmusik är pop, rock, jazz och dansband.

  Musiker kan också arbeta som kompositör, arrangör eller dirigent.

  Kyrkomusiker spelar och leder sången vid gudstjänster, dop, vigslar och begravningar. Som kyrkomusiker leder man också kyrkans körer. Många kyrkomusiker ger lektioner i piano- och orgelspel. Inom Svenska kyrkan kan man som kyrkomusiker arbeta som organist eller kantor.

  Arbetsplats och lön

  Arbetsplatserna för musiker varierar. Beroende på inriktning och uppdrag kan arbetsplatserna vara konsert- och operahus, kyrkor, studios, folkparker, nattklubbar och privata tillställningar som bröllop och dop. Det finns ett antal regionala musikinstitutioner med fasta ensembler, men de anställer också frilansande musiker.

  Musiker är ofta egenföretagare som arbetar med frilansuppdrag. Det är inte ovanligt att musiker har ett annat jobb vid sidan av musiken. En del musiker kombinerar sitt arbete med att undervisa elever i sång och musik.

  Genomsnittligt löneintervall

  30 000 - 49 200 SEK/mån

  Statistik från Statistikmyndigheten SCB


  Arbetsmarknadsprognos

  Hög konkurrens

  Prognos fram till 2026
  Statistik från Arbetsförmedlingen


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022