Ingenjör inom elektroteknik
(Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
Yrkesgrupp som utvecklar teknik i allt från medicinsk utrustning till självkörande bussar och 5g-nät.
Elektroteknik är ett samlingsnamn för flera områden inom tillämpad elektrofysik, där elektricitet och elektromagnetism används. Några av områdena inom elektrotekniken är telekommunikation, radar och elkraftteknik. Elektroteknik-ingenjörens jobb kan handla om att utveckla teknik i allt från medicinsk utrustning till självkörande bussar och 5g-nät.
Förmågor som kan vara bra att ha:
- Analytisk förmåga
- Kommunikativ förmåga
- Organisationsförmåga
- Problemlösningsförmåga
- Samarbetsförmåga
Arbetsuppgifter
Elektroteknik-ingenjörer behövs inom områden som elektronik, elkraft, kommunikation, rymdteknik, försvar, medicinsk teknik, fordon och it. De kan arbeta med allt ifrån konstruktion och produktion till utveckling och forskning. Specialisering på särskilda områden är vanligt.
Produktutveckling är en vanlig arbetsuppgift. Elektrotekniska system skall projekteras, konstrueras och provas för att sedan drivas och underhållas. Exempel på specifika produkter är elektriska installationer, elnätet, mobil kommunikation, datornätverk, fordons- och järnvägsteknik eller medicinteknisk utrustning.
Elektrotekniska produkter finns redan i det mesta man möter i vardagen och den pågående utvecklingen mot exempelvis förnybar elproduktion med solceller och vindkraftverk ökar efterfrågan på ingenjörer med elektroteknisk kompetens.
Efter några års erfarenhet är det vanligt att arbeta som projektledare eller gruppchef. Arbete inom forskning är också vanligt.
Arbetsplats och lön
Ingenjörer inom elektroteknik kan arbeta i nästan alla tekniska branscher, både i offentlig och privat sektor. Exempel på arbetsgivare är kommuner, energibolag, tillverkningsindustrin och konsultfirmor. För elektroteknik-ingenjörer som vill arbeta utomlands finns goda möjligheter till internationell karriär inom området.
Genomsnittligt löneintervall
31 700 - 57 500 SEK/mån
Statistik från Statistikmyndigheten SCB
Arbetsmarknadsprognos
Medelhög konkurrens
Prognos fram till 2026
Statistik från Arbetsförmedlingen
Hitta utbildning till detta yrke
Olika utbildningsvägar till yrken
Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.
För dig som ska välja gymnasieutbildning
Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.
Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.
-
Vad lär du dig?
Gymnasieskolans program
-
Stressad över gymnasievalet?
Ta reda på fakta
-
Hitta kontaktuppgifter
Kontakta en studie- och yrkesvägledare