BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Visual merchandiser

Bidrar till ökad försäljning genom att skapa spännande skyltfönster och inspirationsytor i butiker.

  • Konstnärlig förmåga
  • Kreativ förmåga
  • Problemlösningsförmåga

Genomsnittligt löneintervall

25 800 - 47 400 SEK/mån

Det kan vara både större och mindre möjligheter till arbete även i yrken där prognos saknas.

Arbetsuppgifter

Som visual merchandiser bygger man upp skyltfönster och inspirationsytor i butiken. Det handlar exempelvis om att få till rätt belysning, styla skyltdockor och butiksmiljön. Syftet med arbetet är att skapa en snygg och trevlig atmosfär för att bidra till ökad försäljning och att butiken når sina mål.

Med hjälp av färg, belysning och dekorationer skapas ett intressant och spännande skyltfönster eller inspirationsyta. Visual merchandisers arbetar utifrån en idé och skiss av hur skyltfönstret eller inspirationsytan ska se ut samt vilka dekorationer och skyltar som behövs. Ofta planeras en skyltning utifrån aktuella kampanjer.

Att texta, teckna och måla skyltar hör också till arbetsuppgifterna. Att köpa in dekorationsmaterial kan ibland ingå i arbetet. Man kan också specialisera sig på en viss sorts skyltning, exempelvis att inreda utställningsmontrar på mässor. Mässdekoratörer kan arbeta på uppdrag av företag eller organisationer.

En butikskommunikatör har en samordnande roll för de som arbetar som visual merchandiser i en affärskedja. Ofta rör det sig om ett antal butiker, på olika platser, som ska följa samma koncept när det gäller inredning, reklam och skyltning.

Utbildningsvägar för visual merchandiser

Yrket kräver vanligtvis utbildning på eftergymnasial nivå.

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli visual merchandiser till exempel

  • eftergymnasial utbildning.
  • Utbildning till diplomerad visual merchandiser finns på Folkuniversitetet och Medborgarskolan. Kontakta utbildningsanordnarna för mer information.
/