Visual merchandiser

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Bidrar till ökad försäljning genom att skapa spännande skyltfönster och inspirationsytor i butiker.

  En visual merchandiser bygger upp miljöer och visar varor på ett säljande och tilltalande sätt i butiker. Kunskap och känsla för trender, försäljning, färg och form är viktiga egenskaper för yrket.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • Konstnärlig förmåga
  • Kreativ förmåga
  • Problemlösningsförmåga

  Arbetsuppgifter

  Som visual merchandiser bygger man upp skyltfönster och inspirationsytor i butiken. Det handlar exempelvis om att få till rätt belysning, styla skyltdockor och butiksmiljön. Syftet med arbetet är att skapa en snygg och trevlig atmosfär för att bidra till ökad försäljning och att butiken når sina mål.

  Med hjälp av färg, belysning och dekorationer skapas ett intressant och spännande skyltfönster eller inspirationsyta. Visual merchandisers arbetar utifrån en idé och skiss av hur skyltfönstret eller inspirationsytan ska se ut samt vilka dekorationer och skyltar som behövs. Ofta planeras en skyltning utifrån aktuella kampanjer.

  Att texta, teckna och måla skyltar hör också till arbetsuppgifterna. Att köpa in dekorationsmaterial kan ibland ingå i arbetet. Man kan också specialisera sig på en viss sorts skyltning, exempelvis att inreda utställningsmontrar på mässor. Mässdekoratörer kan arbeta på uppdrag av företag eller organisationer.

  En butikskommunikatör har en samordnande roll för de som arbetar som visual merchandiser i en affärskedja. Ofta rör det sig om ett antal butiker, på olika platser, som ska följa samma koncept när det gäller inredning, reklam och skyltning.

  Arbetsplats och lön

  Som visual merchandiser kan man vara egen företagare, anställd av en butikskedja eller arbeta på ett varuhus. Egna företagare har ofta kontrakt med flera butiker. Som anställd i en butikskedja ansvarar man för skyltningen i ett flertal av kedjans butiker inom ett visst område. Det är vanligt att kombinera uppgifterna med försäljningsarbete eller andra uppgifter i butiken. Ibland kan man också kallas för dekoratör.

  Genomsnittligt löneintervall

  25 800 - 47 400 SEK/mån

  Statistik från Statistikmyndigheten SCB


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022