BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Visual merchandiser

Bidrar till ökad försäljning genom att skapa spännande skyltfönster och inspirationsytor i butiker.

 • Konstnärlig förmåga
 • Kreativ förmåga
 • Problemlösningsförmåga

   Genomsnittligt löneintervall

   25 800 - 47 400 SEK/mån

   Arbetsuppgifter

   Som visual merchandiser bygger man upp skyltfönster och inspirationsytor i butiken. Det handlar exempelvis om att få till rätt belysning, styla skyltdockor och butiksmiljön. Syftet med arbetet är att skapa en snygg och trevlig atmosfär för att bidra till ökad försäljning och att butiken når sina mål.

   Med hjälp av färg, belysning och dekorationer skapas ett intressant och spännande skyltfönster eller inspirationsyta. Visual merchandisers arbetar utifrån en idé och skiss av hur skyltfönstret eller inspirationsytan ska se ut samt vilka dekorationer och skyltar som behövs. Ofta planeras en skyltning utifrån aktuella kampanjer.

   Att texta, teckna och måla skyltar hör också till arbetsuppgifterna. Att köpa in dekorationsmaterial kan ibland ingå i arbetet. Man kan också specialisera sig på en viss sorts skyltning, exempelvis att inreda utställningsmontrar på mässor. Mässdekoratörer kan arbeta på uppdrag av företag eller organisationer.

   En butikskommunikatör har en samordnande roll för de som arbetar som visual merchandiser i en affärskedja. Ofta rör det sig om ett antal butiker, på olika platser, som ska följa samma koncept när det gäller inredning, reklam och skyltning.

   Utbildningsvägar för visual merchandiser

   Vill du studera till visual merchandiser? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:

   Utbildning för vuxna (från 19 år)

   Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

   Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

   Gymnasieskolan (15-19 år)

   Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

   Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: