BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Maskinoperatör inom livsmedelsindustrin

Sköter och övervakar maskiner som producerar livsmedel av olika slag.

 • Kvalitetsinriktad
 • Noggrannhet
 • Resultatinriktad
 • Samarbetsförmåga
 • Stresstålighet

   Genomsnittligt löneintervall

   25 200 - 34 400 SEK/mån


   Arbetsmarknadsprognos

   Hög konkurrens

   Arbetsuppgifter

   Maskinoperatören övervakar och kontrollerar tillverkningsprocessen via en dataskärm i ett kontrollrum. Där kan också inställningar i produktionen justeras. Som operatör måste man även ha kunskap om vad som händer med livsmedlet i processen.

   Bryggeriarbetare arbetar på bryggerier som tillverkar öl och andra drycker som läskedrycker, mineralvatten och juice. Arbetsuppgifterna innebär övervakning i kontrollrummet och ute i bryggeriet.

   Choklad- och konfektyrtillverkning bedrivs i produktionslinjer som är specialiserade på en viss sorts godis, till exempel praliner, chokladkakor eller skum/gelé. I början av linjen tillsätts råvaror. Sedan blandas och/eller kokas massan, bitarna formas och slås in i papper och/eller packas i påsar.

   En kvarnoperatör arbetar med mjöltillverkning vid en kvarn. Förutom övervakning av tillverkningen i kontrollrummet arbetar man också mycket ute i kvarnen för att se till att allt fungerar. Även om mycket av arbetet vid en kvarn idag består av övervakning är malning av mjöl fortfarande en process där det krävs mycket kunskap om bland annat spannmål och olika mjölkvaliteter.

   En mejeriarbetare arbetar med mottagning och behandling av mjölk, med tillverkning av mejeriprodukter, med förpackning, lagring och distribution samt med bakteriologisk och kemisk kontroll på laboratorium. I arbetet kan även ingå att ta emot order och arbeta som försäljare.

   Titeln livsmedelstekniker används ibland för den som har samordnande uppgifter, utför beräkningar och kvalitets- och produktkontroller inom livsmedelsindustrin.

   Processoperativt arbete finns också inom industribagerier, se beskrivning av bagare.

   Utbildningsvägar för maskinoperatör inom livsmedelsindustrin

   Vill du studera till maskinoperatör inom livsmedelsindustrin? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:

   Utbildning för vuxna (från 19 år)

   Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

   Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

   Gymnasieskolan (15-19 år)

   Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

   Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: