BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Telefonförsäljare

En säljare med telefonen som arbetsredskap.

 • Förmåga att vara flexibel
 • Kundfokus
 • Säljinriktad

   Genomsnittligt löneintervall

   17 400 - 42 900 SEK/mån

   Arbetsuppgifter

   Telefonförsäljare arbetar med att sälja eller väcka intresse för en vara eller tjänst. Arbetet utförs med hjälp av telefon och dator. Försäljningen sker antingen direkt till konsumenter (B2C - business to customer) eller till företag (B2B - business to business).

   Säljuppdragen är väldigt varierande. Man säljer många olika typer av varor och tjänster, ibland är det en kombination av båda. Det kan vara en produkt som också företaget säljer utbildning till.

   De personer eller företag som rings upp är utvalda utifrån olika egenskaper. Det gör att de förväntas vara intresserade av det man vill sälja. Urvalet av kunder som rings upp görs av det säljande företaget och listorna med kunder för telefonsäljaren att ringa till styrs automatiskt.

   En telefonförsäljare arbetar mot mål för hur mycket som ska säljas. Det är vanligt att det går bättre vissa dagar och sämre andra dagar. Ofta får telefonförsäljaren coachning för att utvecklas, till exempel genom att en erfaren kollega lyssnar på samtalen för att sedan ge tips.

   Arbete som telefonförsäljare kan leda vidare till andra uppgifter. Exempelvis som coach, utbildare eller en ledande roll. De flesta som gör karriär inom branschen har en gång börjat arbeta som säljare.

   Säljaren sitter nästan alltid tillsammans med andra som också säljer. Det är för att hjälpa och stötta varandra. Det finns svenska företag som har verksamhet även i andra länder, vilket ger möjlighet att arbeta utomlands.

   Utbildningsvägar för telefonförsäljare

   Vill du studera till telefonförsäljare? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:

   Utbildning för vuxna (från 19 år)

   Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

   Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

   Gymnasieskolan (15-19 år)

   Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

   Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: