Turistinformatör
(Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
Serviceyrke med fokus på att ge besökare bra upplevelser.
När man är turist kommer man oftast för första gången till en plats. Var ska man bo, vad ska man titta på, kan man hyra kanot? Turistinformatören kan svara på frågorna och ge förslag på var man kan bo och vilka aktiviteter som finns att välja på. Språkkunskaper och servicekänsla är lämpliga förmågor för en turistinformatör.
Förmågor som kan vara bra att ha:
- Kundfokus
- Problemlösningsförmåga
- Serviceinriktad
Arbetsuppgifter
Turistinformatören svarar på frågor om sevärdheter, evenemang, museer, aktiviteter och annat som kommunen med omnejd kan erbjuda beroende på årstid. Att boka logi, sälja kartor, evenemangsbiljetter, fiskekort och souvenirer samt beställa hem broschyrer ingår i jobbet.
Ibland kan turistbyråtjänstemän leda guidade turer i kommunen. Många förfrågningar sker per telefon och e-post. Arbetet kan tidvis vara stressigt. Vilka uppgifter som ligger på turistbyrån varierar från kommun till kommun.
Förutom information och försäljning kan också marknadsföring skötas från turistbyrån. Det vanligaste är att den lokala turistorganisationen med dess turistchef sköter marknadsföringen av orten eller kommunen. Turistbyråerna ska ansöka om auktorisation och, om de blir godkända, få en blå-gul eller grön i-skylt som talar om vilken nivå på service och tillgänglighet byrån kan erbjuda. Man kan kallas turistvärd/turistvärdinna eller turistbyråtjänsteman.
Arbetet på turistbyrån kan ledas av en turistbyråföreståndare. Ibland är turistbyråföreståndaren samtidigt turistchef med helhetsansvar för turismverksamheten i kommunen.
Arbetsplats och lön
Som turistinformatör kan man vara anställd av en kommun för att informera om sevärdheter i kommunen och dess omgivning.
Turistbyråverksamheten kan också bedrivas i aktiebolagsform, som en ekonomisk förening eller i annan form. I dag finns cirka trehundra auktoriserade turistbyråer i Sverige, inklusive de som bara har sommaröppet. Turistbyråns placering varierar. Ofta ligger den i anslutning till någon sevärdhet eller centralt i staden.
Genomsnittligt löneintervall
22 700 - 40 600 SEK/mån
Statistik från Statistikmyndigheten SCB
Arbetsmarknadsprognos
Hög konkurrens
Prognos fram till 2026
Statistik från Arbetsförmedlingen
Hitta utbildning till detta yrke
Olika utbildningsvägar till yrken
Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.
För dig som ska välja gymnasieutbildning
Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.
Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.
-
Vad lär du dig?
Gymnasieskolans program
-
Stressad över gymnasievalet?
Ta reda på fakta
-
Hitta kontaktuppgifter
Kontakta en studie- och yrkesvägledare