Signaltekniker
(Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
Stresstålig problemlösare som ser till att järnvägens signalsystem fungerar.
Signaltekniker ser till att det finns fungerande signalsystem inom järnvägen. Arbetsuppgifterna handlar om underhåll, felavhjälpning och nybyggnation av signalsystem. Arbetet sker till stor del utomhus och i arbetslag. Att vara flexibel, stresstålig och kunna lösa olika problem som uppstår är viktiga förmågor för signaltekniker.
Förmågor som kan vara bra att ha:
- Förmåga att vara flexibel
- Initiativförmåga
- Problemlösningsförmåga
- Samarbetsförmåga
- Stresstålighet
Arbetsuppgifter
Signaltekniker arbetar med drift, underhåll, felavhjälpning och byggnation av järnvägens signalsystem. Mycket av arbetet sker via digital informationsteknik. Dokumentation av kontroller och felrapporter ingår i signalteknikerns arbete.
Signalsystemet kontrollerar och styr järnvägstrafiken. Det är uppbyggt i flera delsystem som påverkar varandra. Kombinationen av hög hastighet och maximal säkerhet ligger till stor del i järnvägens signalsystem. Via signalsystemet får lokförare information som gör att de kan framföra tågen på ett säkert sätt. Eftersom signalsystemen är så viktiga för säkerheten, ställs stora krav på att signalteknikern är säkerhetsmedveten.
Arbetsplats och lön
Signaltekniker arbetar hos järnvägsentreprenörer som bygger, driver och underhåller järnvägssystem. Det finns ett antal stora företag i branschen, men också några små företag.
Genomsnittligt löneintervall
24 200 - 41 700 SEK/mån
Statistik från Statistikmyndigheten SCB
Arbetsmarknadsprognos
Medelhög konkurrens
Prognos fram till 2026
Statistik från Arbetsförmedlingen
Hitta utbildning till detta yrke
Olika utbildningsvägar till yrken
Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.
För dig som ska välja gymnasieutbildning
Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.
Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.
-
Vad lär du dig?
Gymnasieskolans program
-
Stressad över gymnasievalet?
Ta reda på fakta
-
Hitta kontaktuppgifter
Kontakta en studie- och yrkesvägledare