BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Optiker

Ögats och synens specialist med kundens behov och önskemål i fokus.

  • Kommunikativ förmåga
  • Noggrannhet
  • Samarbetsförmåga
  • Serviceinriktad
  • Uppmärksam

Genomsnittligt löneintervall

35 700 - 44 900 SEK/mån

Det kan vara både större och mindre möjligheter till arbete även i yrken där prognos saknas.

Arbetsuppgifter

En optiker genomför synundersökningar och rekommenderar glasögon, kontaktlinser och andra synhjälpmedel. Optikern har dagligen mycket kundkontakter. I arbetet ingår att fråga kunden om vilka synbesvär kunden upplever, om allmäntillståndet och vilka erfarenheter kunden har av tidigare glasögon eller kontaktlinser.

Vid synundersökningen använder optikern olika mätinstrument och hjälpmedel, till exempel biomikroskop. Optikern bedömer ögats hälsostatus och utprovar styrkor för avstånd- och närseende. Utifrån vad synundersökningen visar går optikern igenom kundens behov och önskemål. Om kunden har ett synfel provar man ut lämpliga hjälpmedel.

Om optikern misstänker en sjuklig förändring eller skada på ögat är optikern skyldig att remittera kunden vidare till en ögonläkare. Varje undersökning journalförs.

Optiker som arbetar på ögonkliniker mäter och undersöker patienters ögon inför besök till ögonläkare. Ofta gör man undersökningar inför olika typer av ögonoperationer. På syncentraler arbetar optiker med utprovning av hjälpmedel för personer med en synskada.

I vissa butiker kan verkstadsarbete förekomma, till exempel att slipa och montera glas i båge. Optikern kan även delta i butiksarbetet om tid finns. Arbetsfördelningen varierar mycket beroende på arbetsplats.

Utbildningsvägar för optiker

Yrket kräver eftergymnasial utbildning på högskole- eller universitetsnivå.

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli optiker till exempel

/