BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Scenograf

Ansvarar för den visuella utformningen i scenkonstproduktion, TV-studio eller på inspelningsplats.

 • Kommunikativ förmåga
 • Konstnärlig förmåga
 • Kreativ förmåga
 • Ledarskapsförmåga
 • Samarbetsförmåga

   Genomsnittligt löneintervall

   25 800 - 47 400 SEK/mån

   Arbetsuppgifter

   Scenografi är konsten att bygga upp scenmiljöer i TV, film och på teater. Scenografi kallas också den dekor och rekvisita som används i produktionen. En scenograf inom TV och film arbetar med studiobyggen och inspelningsplatser.

   En teaterscenograf har det övergripande ansvaret för den visuella utformningen av en teaterföreställning. En viktig del av scenografens arbete handlar om att analysera och tolka manus för att skapa en vision om scenografin. Scenografin ska hjälpa skådespelarna och regissören att berätta historien och förstärka budskapen.

   Scenografen bygger modeller och gör tekniska ritningar till scenmiljöer, dekor och rekvisita. En del av det arbetet är datorbaserat. Ibland designar även scenografen scenkläderna, men oftast är det en kostymdesigner som har det ansvaret. Scenografin är en del av den dramatiska framställningen, i kombination med många andra konstnärliga uttrycksmedel. Scenografen samarbetar därför med flera olika yrkesgrupper, exempelvis regissör, skådespelare, ljus- och ljuddesigner, rekvisitör och hantverkare. Framförallt görs den scenografiska planeringen i samarbete med regissören.

   Det praktiska arbetet görs i samråd med hantverkare som tillverkar scenografin. Scenografen arbetsleder och följer hantverkarnas arbete i verkstäder och ateljéer med att snickra och måla kulisser, sy upp kostymer med mera.

   Scenografen har också ett nära samarbete med rekvisitören som införskaffar inredningsdetaljer, möbler och andra föremål. Rekvisitören har stor produktkunskap och ansvarar för att rekvisitan håller hög kvalitet. Föremålen hämtas från förråd, köps, hyrs eller lånas på olika håll.

   Utbildningsvägar för scenograf

   Vill du studera till scenograf? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:

   Utbildning för vuxna (från 19 år)

   Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

   Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

   Gymnasieskolan (15-19 år)

   Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

   Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: