BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Präst och pastor

Kristen tro är grundbulten i detta yrke där man arbetar med människor, i både glädje och i sorg.

  • Kommunikativ förmåga
  • Ledarskapsförmåga
  • Psykisk stabilitet
  • Stresstålighet

Genomsnittligt löneintervall

34 200 - 50 000 SEK/mån

Det kan vara både större och mindre möjligheter till arbete även i yrken där prognos saknas.

Arbetsuppgifter

En präst leder gudstjänster, förrättar dop, vigslar och begravningar. I det dagliga församlingsarbetet ger man bland annat samtalsstöd, leder konfirmandarbetet tillsammans med diakoner, musiker och församlingspedagoger samt samverkar med andra samhällsaktörer.

En pastor leder och planerar verksamheten i en frikyrkoförsamling. I arbetet ingår att leda gudstjänster och hålla möten. Man förrättar dop, vigslar och begravningar. Men ger även själavård och undervisar i trosfrågor.

Utbildningsvägar för präst och pastor

Yrket kräver eftergymnasial utbildning på högskole- eller universitetsnivå.

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli präst och pastor till exempel

  • eftergymnasial utbildning.
  • För att bli präst krävs en fackutbildning från högskola eller universitet omfattande minst 255 hp inkluderande en magisterexamen i teologi/religionsvetenskap. Det krävs att man gör praktik och utbildningsdagar i ett stift i Svenska kyrkan. Där blir man också antagen som prästkandidat. När man läst minst 30 hp teologi/religionsvetenskap går man en pastoralteologisk grundkurs. Den ges på halvfart och ges på universiteten i Göteborg, Lund, Umeå och Uppsala. Det sista året går man på prästprogrammet på Svenska kyrkans utbildningsinstitut, i Lund eller Uppsala. Mer information finns på Svenska kyrkans webbplats. För att bli pastor inom Svenska Alliansmissionen, Evangeliska Frikyrkan eller Pingst – fria församlingar i samverkan, finns en fyraårig teologisk ledarutbildning vid Akademi för Ledarskap och Teologi. För att bli pastor i Equmeniakyrkan ska man normalt läsa teologi i fyra år vid Teologiska högskolan, Stockholm (THS).
/