Budbilsförare
(Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
Sköter mindre transporter och vet vilka vägar man ska välja för att ta sig fram snabbt.
Budbilsförare kör personbil, skåpbil eller lätt lastbil. Man transporterar allt från kuvert till stora paket från dörr till dörr. Det är bra att ha god lokalkännedom så att man vet vilka vägar man ska välja för att ta sig fram snabbt. Jobben finns på budbilsfirmor men även på större företag och myndigheter.
Förmågor som kan vara bra att ha:
- Initiativförmåga
- Kundfokus
- Organisationsförmåga
- Stresstålighet
- Uppmärksam
Arbetsuppgifter
Budbil anlitas oftast när ett företag vill ha en transport utförd snabbt och med kort varsel. Föraren hämtar och levererar varan samt hanterar de fraktsedlar och övriga papper som ska följa med varan.
Vanliga kunder är till exempel byggnadsfirmor, tidningsföretag, reklambyråer och godstransportföretag.
Budbilsförare transporterar allt från kuvert till stora paket, kylvaror och pallgods. En del budföretag arbetar även med tekniska kurirer, som gör datainstallationer.
Budbilsföraren kan få sina körningar av en beställningscentral som föraren står i kontakt med via kommunikationsradio eller mobiltelefon. Om bilen är utrustad med datakommunikation, får man sina uppdrag via en skrivare i bilen.
Körningar sker oftast i tätort eller dess närhet, till exempel till flygplatser. Det är bra om man har god lokalkännedom så att man kan välja de transportvägar som är minst trafikerade och som går fortast. Transporterna sker från dörr till dörr.
Arbetsplats och lön
Budbilsförare kan vara anställda vid en budfirma eller vara egna företagare och utföra körningar åt en budfirma. Även taxiföretag arbetar med budtransporter. Större företag, myndigheter och organisationer har ofta egen personal som transporterar varor. Det är vanligt att budkörandet kombineras med annat arbete, till exempel som vaktmästare.
Genomsnittligt löneintervall
22 000 - 30 200 SEK/mån
Statistik från Statistikmyndigheten SCB
Arbetsmarknadsprognos
Hög konkurrens
Prognos fram till 2026
Statistik från Arbetsförmedlingen
Hitta utbildning till detta yrke
Olika utbildningsvägar till yrken
Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.
För dig som ska välja gymnasieutbildning
Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.
Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.
-
Vad lär du dig?
Gymnasieskolans program
-
Stressad över gymnasievalet?
Ta reda på fakta
-
Hitta kontaktuppgifter
Kontakta en studie- och yrkesvägledare