BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Budbilsförare

Sköter mindre transporter och vet vilka vägar man ska välja för att ta sig fram snabbt.

 • Initiativförmåga
 • Kundfokus
 • Organisationsförmåga
 • Stresstålighet
 • Uppmärksam

   Genomsnittligt löneintervall

   22 000 - 30 200 SEK/mån


   Arbetsmarknadsprognos

   Hög konkurrens

   Arbetsuppgifter

   Budbil anlitas oftast när ett företag vill ha en transport utförd snabbt och med kort varsel. Föraren hämtar och levererar varan samt hanterar de fraktsedlar och övriga papper som ska följa med varan.
   Vanliga kunder är till exempel byggnadsfirmor, tidningsföretag, reklambyråer och godstransportföretag.

   Budbilsförare transporterar allt från kuvert till stora paket, kylvaror och pallgods. En del budföretag arbetar även med tekniska kurirer, som gör datainstallationer.

   Budbilsföraren kan få sina körningar av en beställningscentral som föraren står i kontakt med via kommunikationsradio eller mobiltelefon. Om bilen är utrustad med datakommunikation, får man sina uppdrag via en skrivare i bilen.

   Körningar sker oftast i tätort eller dess närhet, till exempel till flygplatser. Det är bra om man har god lokalkännedom så att man kan välja de transportvägar som är minst trafikerade och som går fortast. Transporterna sker från dörr till dörr.

   Utbildningsvägar för budbilsförare

   Det finns olika vägar till yrket. Det är bra att ha en gymnasieutbildning eller motsvarande utbildning. Utbildningar inom området kan också finnas på komvux, folkhögskola, yrkeshögskola, arbetsmarknadsutbildningar och privata utbildningsanordnare. Det kan finnas ytterligare krav, till exempel körkort.

   Utbildning för vuxna (från 19 år)

   Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

   Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

   Gymnasieskolan (15-19 år)

   Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

   Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: