BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN
Budbilsförare
Sköter mindre transporter och vet vilka vägar man ska välja för att ta sig fram snabbt.
- Initiativförmåga
- Kundfokus
- Organisationsförmåga
- Stresstålighet
- Uppmärksam
Genomsnittligt löneintervall
22 000 - 30 200 SEK/mån
På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för budbilsförare kommer vara små till medelstora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.
Arbetsuppgifter
Budbil anlitas oftast när ett företag vill ha en transport utförd snabbt och med kort varsel. Föraren hämtar och levererar varan samt hanterar de fraktsedlar och övriga papper som ska följa med varan.
Vanliga kunder är till exempel byggnadsfirmor, tidningsföretag, reklambyråer och godstransportföretag.
Budbilsförare transporterar allt från kuvert till stora paket, kylvaror och pallgods. En del budföretag arbetar även med tekniska kurirer, som gör datainstallationer.
Budbilsföraren kan få sina körningar av en beställningscentral som föraren står i kontakt med via kommunikationsradio eller mobiltelefon. Om bilen är utrustad med datakommunikation, får man sina uppdrag via en skrivare i bilen.
Körningar sker oftast i tätort eller dess närhet, till exempel till flygplatser. Det är bra om man har god lokalkännedom så att man kan välja de transportvägar som är minst trafikerade och som går fortast. Transporterna sker från dörr till dörr.
Utbildningsvägar för budbilsförare
Det finns olika vägar till yrket. Det är bra att ha en gymnasieutbildning. Utbildningar inom området kan också finnas på komvux, folkhögskola, yrkeshögskola, arbetsmarknadsutbildningar och privata utbildningsanordnare. Även arbetsgivare kan utbilda.