BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN
Murare
Ett av de äldsta byggyrkena som bygger upp väggar och klär hus med fasadtegel.
- God fysik
- Noggrannhet
- Självständighet
Genomsnittligt löneintervall
Data saknas
På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för murare och plattsättare kommer vara mycket stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.
Arbetsuppgifter
Murare är ett av de äldsta byggyrkena. Byggteknik och material har förändrats men hantverket består. De vanligaste arbetsuppgifterna för murare är att mura upp väggar av lättbetongblock och att klä hus med fasadtegel.
Muraren utför också putsning av fasader med olika sorters tekniker. Puts används för att hålla ihop byggkonstruktionen, skydda bakomliggande vägg och ge en fin yta. Putsen består av ett putsbruk som muraren sprutar på maskinellt eller lägger på för hand.
Muraren kan specialisera sig inom mureri eller putsning. Murare kan också arbeta med inredningsjobb, till exempel innerväggar av tegel eller puts, murverk för öppna spisar och skorstenar eller montering av kaminer och kakelugnar. Murare kan också utföra plattsättning av golv och väggar med kakel och klinkers.
Murare arbetar även med renovering av fasader och skorstenar. Fasadrenovering kan innefatta allt från rengöring och reparationer av tegel- eller putsade fasader, till mer omfattande fasadrenoveringar. Det kan handla om att riva den gamla putsen för att lägga på en ny putsyta eller tilläggsisolera en fasad med olika putssystem.
En del murare arbetar även med stuckatur, utsmyckningar av gips.
Utbildningsvägar för murare
Yrket kräver utbildning på gymnasienivå eller motsvarande.
Förslag på gymnasieprogram
Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet
Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli murare till exempel
- vuxenutbildning
- arbetsmarknadsutbildning
- företagsförlagd utbildning.