Frisör
(Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
Hårkreatör som skapar frisyrer utifrån dagens mode och trender.
Frisörer har kunskap och färdigheter inom olika tekniker och metoder inom klippning, kemiska behandlingar och hårvård. För att bli yrkesskicklig är det minst lika viktigt att ha en god social förmåga och känsla för service. Yrket passar den som är modeintresserad, kreativ och skapande.
Förmågor som kan vara bra att ha:
- God fysik
- Kreativ förmåga
- Social förmåga
- Säljinriktad
Arbetsuppgifter
Frisörer arbetar på salonger med att ta emot kunder och klippa, tona, färga, permanenta, föna och tvätta hår. Andra arbetsuppgifter kan vara att göra hårförlängningar eller håruppsättningar. Man gör även olika behandlingar för hår som hårinpackningar och massage. Frisörer använder flera olika tekniker, kemiska behandlingar samt gör uppsättningar och hårförlängningar. Frisöryrket är ett hantverksyrke som är kreativt och skapande. Man bör vara intresserad av och nyfiken på nya trender och mode för att kunna möta kundernas önskemål. Frisörer kan också arbeta med brudklädslar och en del arbetar med peruker och toupéer. De flesta frisörer behandlar både män och kvinnor men det finns de som är specialiserade som dam- eller herrfrisör. Försäljning och rådgivning om hårvårdsprodukter är också en arbetsuppgift.
Arbetsplats och lön
Många frisörer är egenföretagare antingen med en salong eller genom att hyra en stol hos någon som driver en salong. En del företag har anställda frisörer.
Genomsnittligt löneintervall
20 000 - 36 200 SEK/mån
Statistik från Statistikmyndigheten SCB
Arbetsmarknadsprognos
Låg konkurrens
Prognos fram till 2026
Statistik från Arbetsförmedlingen
Hitta utbildning till detta yrke
Olika utbildningsvägar till yrken
Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.
För dig som ska välja gymnasieutbildning
Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.
Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.
-
Vad lär du dig?
Gymnasieskolans program
-
Stressad över gymnasievalet?
Ta reda på fakta
-
Hitta kontaktuppgifter
Kontakta en studie- och yrkesvägledare