BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Redovisningsekonom

Med förtroende och ansvar granskar redovisningsekonomen organisationers siffror.

 • Noggrannhet
 • Samarbetsförmåga

   Genomsnittligt löneintervall

   28 500 - 50 000 SEK/mån


   Arbetsmarknadsprognos

   Medelhög konkurrens på 5 års sikt

   Arbetsuppgifter

   En redovisningsekonom är specialiserad inom bokföring och ekonomisk redovisning och arbetar med redovisningen av alla inbetalningar och utbetalningar och andra ekonomiska händelser i företaget. Till exempel ser redovisningsekonomen till att arbetsgivaravgifter, skatter och moms redovisas och betalas in i rätt tid. Andra arbetsuppgifter består av löpande arbete med bokslut, årsredovisningar och andra ekonomiska transaktioner som rör företaget eller organisationens verksamhet. En gång per år görs ett mer omfattande årsbokslut.

   I arbetet kan det ingå att utveckla modeller för redovisningen och utarbeta anvisningar för hur redovisningen ska göras. Ibland deltar redovisningsekonomen i budgetarbetet och gör bedömningar av hur stora intäkterna och utgifterna för en viss tidsperiod bör vara om man vill uppnå sina lönsamhetsmål.

   Arbetar man på en redovisningsbyrå kallas man för redovisningskonsult. Arbetsuppgifterna skiljer sig inte från en redovisningsekonom som arbetar på ett företag eller organisation. Redovisningsekonomen kan även bistå revisorn med att granska företag och organisationers redovisning och förvaltning.

   I arbetet behöver redovisningsekonomen tycka om att arbeta med siffror, vara noggrann och ansvarsfull. Det är viktigt att ha god samarbetsförmåga eftersom att man behöver ha förståelse för hela verksamheten.

   Utbildningsvägar för redovisningsekonom

   Vill du studera till redovisningsekonom? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:

   Utbildning för vuxna (från 19 år)

   Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

   Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

   Gymnasieskolan (15-19 år)

   Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

   Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: