Betongarbetare
(Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
Lagspelare som bygger grunden till hus, vägar och anläggningar.
Betongarbetare tillverkar grunden till hus, vägar och anläggningar. I arbetet ingår att bygga form, armera, gjuta och efterbehandla betongkonstruktioner. Det kan vara husgrunder, golv, väggar, pelare och broar. Betongarbetare monterar också prefabricerade betongelement som levereras till byggarbetsplatsen från en fabrik, vilket blir allt vanligare i dagens byggande.
Förmågor som kan vara bra att ha:
- God fysik
- Problemlösningsförmåga
- Samarbetsförmåga
- Självständighet
Arbetsuppgifter
Betongarbetare arbetar med att bygga form, armera, gjuta och efterbehandla betongkonstruktioner. Oftast arbetar man med huskonstruktioner, en vanlig arbetsuppgift är att gjuta och armera betongplattor till husgrunder. Även anläggning av vägar och broar ingår i arbetet. Betongarbetaren gjuter också betonggolv.
Vid armeringsarbetet använder betongarbetaren armeringsjärn och armeringsnät som sätts upp enligt en ritning. Armering används för att förstärka betongkonstruktionen. Gjutning är nästa steg i arbetet. Det är en tillverkningsteknik som innebär att flytande betong hälls i en gjutform och stelnar.
Betongen levereras färdigblandad i en roterande maskin till byggarbetsplatsen. Betongarbetarens uppgift är att se till att betongen pumpas ut i formen. Under gjutningen vibrerar man betongen för att det inte ska bli några luftblåsor, men det finns också självkompakterande betong som inte behöver vibreras. När betongen är gjuten efterbehandlas ytan på olika sätt.
Vid arbete med prefabricerad betong levereras färdiga betongelement till byggarbetsplatsen och betongarbetarens uppgift är då att montera och fästa dessa på plats. Det blir allt vanligare att betongelement förtillverkas på fabrik, exempelvis väggar och pelare.
Arbetsplats och lön
Betongarbetare är vanligtvis anställda hos bygg- och anläggningsföretag.
Genomsnittligt löneintervall
28 000 - 40 700 SEK/mån
Statistik från Statistikmyndigheten SCB
Arbetsmarknadsprognos
Medelhög konkurrens
Prognos fram till 2026
Statistik från Arbetsförmedlingen
Hitta utbildning till detta yrke
Olika utbildningsvägar till yrken
Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.
För dig som ska välja gymnasieutbildning
Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.
Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.
-
Vad lär du dig?
Gymnasieskolans program
-
Stressad över gymnasievalet?
Ta reda på fakta
-
Hitta kontaktuppgifter
Kontakta en studie- och yrkesvägledare