BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Betongarbetare

Lagspelare som bygger grunden till hus, vägar och anläggningar.

  • God fysik
  • Problemlösningsförmåga
  • Samarbetsförmåga
  • Självständighet

Genomsnittligt löneintervall

28 000 - 40 700 SEK/mån

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för betongarbetare kommer vara mycket stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

Betongarbetare arbetar med att bygga form, armera, gjuta och efterbehandla betongkonstruktioner. Oftast arbetar man med huskonstruktioner, en vanlig arbetsuppgift är att gjuta och armera betongplattor till husgrunder. Även anläggning av vägar och broar ingår i arbetet. Betongarbetaren gjuter också betonggolv.

Vid armeringsarbetet använder betongarbetaren armeringsjärn och armeringsnät som sätts upp enligt en ritning. Armering används för att förstärka betongkonstruktionen. Gjutning är nästa steg i arbetet. Det är en tillverkningsteknik som innebär att flytande betong hälls i en gjutform och stelnar.

Betongen levereras färdigblandad i en roterande maskin till byggarbetsplatsen. Betongarbetarens uppgift är att se till att betongen pumpas ut i formen. Under gjutningen vibrerar man betongen för att det inte ska bli några luftblåsor, men det finns också självkompakterande betong som inte behöver vibreras. När betongen är gjuten efterbehandlas ytan på olika sätt.

Vid arbete med prefabricerad betong levereras färdiga betongelement till byggarbetsplatsen och betongarbetarens uppgift är då att montera och fästa dessa på plats. Det blir allt vanligare att betongelement förtillverkas på fabrik, exempelvis väggar och pelare.

Utbildningsvägar för betongarbetare

Yrket kräver utbildning på gymnasienivå eller motsvarande.

Förslag på gymnasieprogram

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli betongarbetare till exempel

  • vuxenutbildning
  • En alternativ väg till grundutbildning kan vara via en vuxenutbildning. Kontakta din kommun för frågor om vuxenutbildning.
  • arbetsmarknadsutbildning
  • En alternativ väg till grundutbildning kan vara via en arbetsmarknadsutbildning.
  • företagsförlagd utbildning.
  • En alternativ utbildningsväg är via en distansutbildning där Byggnadsindustrins Yrkesnämnd anordnar den teoretiska delen av utbildningen och där ett företag står för den praktiska utbildningen.
/