BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Läkemedelskonsulent

En resande säljare som är expert på läkemedel.

  • Kommunikativ förmåga
  • Organisationsförmåga
  • Samarbetsförmåga
  • Serviceinriktad

Genomsnittligt löneintervall

28 000 - 62 500 SEK/mån


Arbetsmarknadsprognos på 2 års sikt

Stora möjligheter till jobb

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för företagssäljare kommer vara stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

Läkemedelskonsulenten är företagets personliga kontakt med kunderna. Arbetet handlar om att informera om företagets produkter. Det är viktigt att vara uppdaterad om vad som händer på läkemedelsföretaget. Det kan till exempel gälla nya upptäckter, nya mediciner eller för- och nackdelar med vissa läkemedel.

Läkemedelskonsulenten planerar själv sin tid och bokar in möten med läkare, sjukvårdspersonal och farmaceuter på sjukhus, vårdcentraler, privatpraktiker och apotek. Mellan de personliga mötena håller man kontakt via telefon och mail.

Ibland arrangerar läkemedelskonsulenten events och informationsmöten för kunder för att skapa relationer. Det är vanligt med möten på luncher, kafferaster och kvällar eftersom det är då kunderna har tid att mötas. Det gäller att vara lyhörd och att under mötena fånga upp önskemål, frågor och synpunkter på produkterna.

Därefter kommunicerar läkemedelskonsulenten med sitt företag. Det kan till exempel vara frågor som måste besvaras av företagets specialister på forsknings- eller medicinavdelningen.

Ibland möter läkemedelskonsulenten patienter direkt för att exempelvis informera om hur ett tekniskt hjälpmedel fungerar.

Många läkemedelskonsulenter går vidare inom företaget som till exempel säljledare, försäljnings- eller produktchefer.

Utbildningsvägar för läkemedelskonsulent

Det finns olika vägar till yrket. Det är bra att ha en gymnasieutbildning. Utbildningar inom området kan också finnas på komvux, folkhögskola, yrkeshögskola, arbetsmarknadsutbildningar och privata utbildningsanordnare. Även arbetsgivare kan utbilda.

/