Läkemedelskonsulent
(Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
En resande säljare som är expert på läkemedel.
Nästan alltid på resande fot, med kontoret i bilen och hemma. Läkemedelskonsulenten har ett fritt arbete med ett stort eget ansvar. Man arbetar ensam men möter många människor. En läkemedelskonsulent bör vara entusiastisk och ambitiös, ha lätt för att samarbeta och för att tala med och inför människor.
Förmågor som kan vara bra att ha:
- Kommunikativ förmåga
- Organisationsförmåga
- Samarbetsförmåga
- Serviceinriktad
Arbetsuppgifter
Läkemedelskonsulenten är företagets personliga kontakt med kunderna. Arbetet handlar om att informera om företagets produkter. Det är viktigt att vara uppdaterad om vad som händer på läkemedelsföretaget. Det kan till exempel gälla nya upptäckter, nya mediciner eller för- och nackdelar med vissa läkemedel.
Läkemedelskonsulenten planerar själv sin tid och bokar in möten med läkare, sjukvårdspersonal och farmaceuter på sjukhus, vårdcentraler, privatpraktiker och apotek. Mellan de personliga mötena håller man kontakt via telefon och mail.
Ibland arrangerar läkemedelskonsulenten events och informationsmöten för kunder för att skapa relationer. Det är vanligt med möten på luncher, kafferaster och kvällar eftersom det är då kunderna har tid att mötas. Det gäller att vara lyhörd och att under mötena fånga upp önskemål, frågor och synpunkter på produkterna.
Därefter kommunicerar läkemedelskonsulenten med sitt företag. Det kan till exempel vara frågor som måste besvaras av företagets specialister på forsknings- eller medicinavdelningen.
Ibland möter läkemedelskonsulenten patienter direkt för att exempelvis informera om hur ett tekniskt hjälpmedel fungerar.
Många läkemedelskonsulenter går vidare inom företaget som till exempel säljledare, försäljnings- eller produktchefer.
Arbetsplats och lön
Läkemedelskonsulenter arbetar på svenska och internationella läkemedelsföretag som producerar och forskar kring mediciner. De kan också kallas för produktspecialister.
Genomsnittligt löneintervall
28 000 - 62 500 SEK/mån
Statistik från Statistikmyndigheten SCB
Arbetsmarknadsprognos
Hög konkurrens
Prognos fram till 2026
Statistik från Arbetsförmedlingen
Hitta utbildning till detta yrke
Olika utbildningsvägar till yrken
Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.
För dig som ska välja gymnasieutbildning
Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.
Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.
-
Vad lär du dig?
Gymnasieskolans program
-
Stressad över gymnasievalet?
Ta reda på fakta
-
Hitta kontaktuppgifter
Kontakta en studie- och yrkesvägledare