BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Arbetsförmedlare

För samman personer som letar arbete med arbetsgivare som letar arbetskraft.

 • Förmåga att inspirera och stödja andra
 • Initiativförmåga
 • Kommunikativ förmåga
 • Samarbetsförmåga

   Genomsnittligt löneintervall

   29 000 - 38 800 SEK/mån

   Arbetsuppgifter

   Arbetsförmedlarens uppdrag är att via matchning sammanföra arbetsgivare som söker arbetskraft med arbetssökande som söker arbete. Matchningen omfattar flera olika former av möten med arbetsgivare och arbetssökande. Förmedlaren har bland annat IT-verktyg till sin hjälp för att söka efter kandidater till en given platsannons eller till att hitta platsannonser som ligger nära en sökandes profil. Matchningen kan också vara vägledning till utbildning som i sin tur leder till arbete.

   När personer skriver in sig på Arbetsförmedlingen gör arbetsförmedlaren en kartläggning av hur den personens förutsättningar att komma ut i arbete ser ut. För vissa arbetssökande räcker det med att ge stöd och positiv feedback i arbetssökandet. I andra fall krävs flera insatser och kartläggningar under en längre period. En insats kan handla om vägledning till utbildning och annat stöd som hur man skriver CV och personligt brev.

   Mötet med arbetsgivare är en viktig del av arbetsförmedlarens arbete. Det sker både då de behöver rekrytera och mer förutsättningslöst för att informera och skapa ett kontaktnät. Arbetsförmedlaren behöver ha kunskaper om arbetsmarknad, yrke och utbildning för att kunna ge bra vägledning och stöd.

   Förutom att stödja arbetssökande och arbetsgivare har förmedlaren ett uppföljningsansvar. Det kan handla om att följa upp en praktikplats och se till att den ger mervärde till både arbetssökande och arbetsgivare.

   Utbildningsvägar för arbetsförmedlare

   Vill du studera till arbetsförmedlare? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:

   Utbildning för vuxna (från 19 år)

   Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

   Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

   Gymnasieskolan (15-19 år)

   Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

   Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: