BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN
Ljudtekniker
Expert på ljudteknik och ljuddesign i musik- och medieproduktioner och inom scenkonsten.
- Samarbetsförmåga
Genomsnittligt löneintervall
24 400 - 40 000 SEK/mån
Arbetsmarknadsprognos
Medelhög konkurrens på 5 års sikt ¨h3>
Arbetsuppgifter
Ljudtekniker arbetar med musik- och medieproduktioner och med liveljud vid olika evenemang. Den övergripande arbetsuppgiften är att sköta olika typer av ljudutrustningar.
Vid en konsert riggar ljudteknikern mikrofoner, högtalare, monitorer och annan ljudutrustning. När musikerna gör sin soundcheck ställer ljudteknikern in nivåerna för mikrofonerna och lägger på de effekter som kan behövas. Under konserten mixar ljudteknikern ljudet.
I en inspelningsstudio spelar ljudteknikern in musikernas instrument med så bra ljudkvalitet som möjligt. Ljudteknikern placerar mikrofoner, ställer in nivåer för inspelning och coachar musikerna. När alla instrument är inspelade arbetar ljudteknikern med efterbearbetning och mixning av musiken.
Under film- och TV-inspelningar samverkar flera olika ljudtekniker, ofta tillsammans med fotografer och elektriker. De bestämmer vilken typ av utrustning som ska användas, riggar ljudutrustningen, spelar in tal och ljudeffekter samt bearbetar ljudet i efterhand.
I en radioproduktion ställer ljudteknikern in rätt nivåer för mikrofoner, bandade inslag och musik. På små radiostationer är det vanligt att den som sänder programmet sköter ljudtekniken själv.
En ljuddesigner inom scenkonst skapar ljud till teateruppsättningar, dansföreställningar och musikaler. De gestaltar uppsättningen med hjälp av ljudeffekter, ljudlandskap och musik. För att på bästa sätt placera högtalare och andra ljudkällor måste ljuddesignern ta hänsyn till rummet och scenografin.
En ljuddesigner kan även arbeta med att skapa ljud för dataspel.
Utbildningsvägar för ljudtekniker
Vill du studera till ljudtekniker? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:
Utbildning för vuxna (från 19 år)
Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.
Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:
Gymnasieskolan (15-19 år)
Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.
Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: