Ljudtekniker

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Expert på ljudteknik och ljuddesign i musik- och medieproduktioner och inom scenkonsten.

  Ljudtekniker sköter ljudet vid till exempel teater-, film-, TV- och radioproduktioner. De kan också arbeta vid konserter och i inspelningsstudio för musik. Arbetet kräver intresse för både musik och teknik.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • Samarbetsförmåga

  Arbetsuppgifter

  Ljudtekniker arbetar med musik- och medieproduktioner och med liveljud vid olika evenemang. Den övergripande arbetsuppgiften är att sköta olika typer av ljudutrustningar.

  Vid en konsert riggar ljudteknikern mikrofoner, högtalare, monitorer och annan ljudutrustning. När musikerna gör sin soundcheck ställer ljudteknikern in nivåerna för mikrofonerna och lägger på de effekter som kan behövas. Under konserten mixar ljudteknikern ljudet.

  I en inspelningsstudio spelar ljudteknikern in musikernas instrument med så bra ljudkvalitet som möjligt. Ljudteknikern placerar mikrofoner, ställer in nivåer för inspelning och coachar musikerna. När alla instrument är inspelade arbetar ljudteknikern med efterbearbetning och mixning av musiken.

  Under film- och TV-inspelningar samverkar flera olika ljudtekniker, ofta tillsammans med fotografer och elektriker. De bestämmer vilken typ av utrustning som ska användas, riggar ljudutrustningen, spelar in tal och ljudeffekter samt bearbetar ljudet i efterhand.

  I en radioproduktion ställer ljudteknikern in rätt nivåer för mikrofoner, bandade inslag och musik. På små radiostationer är det vanligt att den som sänder programmet sköter ljudtekniken själv.

  En ljuddesigner inom scenkonst skapar ljud till teateruppsättningar, dansföreställningar och musikaler. De gestaltar uppsättningen med hjälp av ljudeffekter, ljudlandskap och musik. För att på bästa sätt placera högtalare och andra ljudkällor måste ljuddesignern ta hänsyn till rummet och scenografin.

  En ljuddesigner kan även arbeta med att skapa ljud för dataspel.

  Arbetsplats och lön

  Ljudtekniker kan arbeta vid exempelvis TV- och radiostationer, konserter, teatrar, produktionsbolag, musikstudior och filmbolag. Frilansarbete och projektanställningar är vanligt.

  Genomsnittligt löneintervall

  24 400 - 40 000 SEK/mån

  Statistik från Statistikmyndigheten SCB


  Arbetsmarknadsprognos

  Medelhög konkurrens

  Prognos fram till 2026
  Statistik från Arbetsförmedlingen


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022