BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Ingenjör inom maskinteknik

Skapar och förbättrar tekniska produkter med fokus på konstruktion eller produktion.

  • Analytisk förmåga
  • Noggrannhet
  • Social förmåga

Genomsnittligt löneintervall

31 300 - 52 000 SEK/mån


Arbetsmarknadsprognos på 2 års sikt

Stora möjligheter till jobb

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för ingenjörer och tekniker inom maskinteknik kommer vara stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

Maskiningenjörer kan ha ett flertal olika uppgifter, allt ifrån konstruktion av maskiner till effektivisering av processer och produktionsled. Vanliga arbetsuppgifter för maskiningenjörer är produktutveckling, produktionsledning, kvalitetsteknik, inköp och projektledning.

Maskiningenjörer med fokus på konstruktion konstruerar och utvecklar mekaniska produkter - allt ifrån bilmotorer till hela produktionsanläggningar för industrier. Det är maskiningenjörens uppgift att utföra beräkningar, så som hållfasthet och materialåtgång, samt att ta fram ritningar.

Maskiningenjörer med fokus på produktion kallas ofta i sin yrkesroll för produktionsingenjörer eller driftsingenjörer. Utmaningen ligger i att från konstruktionsritningar skapa en färdig produkt. Arbete för att förebygga avvikelser, kvalitetskontroller och avvikelseutredningar genomförs av maskiningenjörer. Många maskiningenjörer arbetar också som arbetsledare och ansvarar då för hela produktionsledet av diverse produkter. Maskiningenjören leder då arbetet och ansvarar för att rätt utrustning finns på plats och att det finns arbetskraft med rätt kompetens.

Utbildningsvägar för ingenjör inom maskinteknik

Yrket kräver eftergymnasial utbildning på högskole- eller universitetsnivå.

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli ingenjör inom maskinteknik till exempel

  • eftergymnasial utbildning.
  • För att utbilda sig till maskiningenjör behöver man studera på högskola eller universitet. Antingen läser man högskoleingenjör (tre år) eller civilingenjör (fem år) med inriktning på maskinteknik. Utbildningen är en av de bredaste inom ingenjörsområdet och du har möjlighet att välja inriktning baserat på intresse.
/