BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Ingenjör inom maskinteknik

Skapar och förbättrar tekniska produkter med fokus på konstruktion eller produktion.

 • Analytisk förmåga
 • Noggrannhet
 • Social förmåga

   Genomsnittligt löneintervall

   31 300 - 52 000 SEK/mån


   Arbetsmarknadsprognos

   Hög konkurrens

   Arbetsuppgifter

   Maskiningenjörer kan ha ett flertal olika uppgifter, allt ifrån konstruktion av maskiner till effektivisering av processer och produktionsled. Vanliga arbetsuppgifter för maskiningenjörer är produktutveckling, produktionsledning, kvalitetsteknik, inköp och projektledning.

   Maskiningenjörer med fokus på konstruktion konstruerar och utvecklar mekaniska produkter - allt ifrån bilmotorer till hela produktionsanläggningar för industrier. Det är maskiningenjörens uppgift att utföra beräkningar, så som hållfasthet och materialåtgång, samt att ta fram ritningar.

   Maskiningenjörer med fokus på produktion kallas ofta i sin yrkesroll för produktionsingenjörer eller driftsingenjörer. Utmaningen ligger i att från konstruktionsritningar skapa en färdig produkt. Arbete för att förebygga avvikelser, kvalitetskontroller och avvikelseutredningar genomförs av maskiningenjörer. Många maskiningenjörer arbetar också som arbetsledare och ansvarar då för hela produktionsledet av diverse produkter. Maskiningenjören leder då arbetet och ansvarar för att rätt utrustning finns på plats och att det finns arbetskraft med rätt kompetens.

   Utbildningsvägar för ingenjör inom maskinteknik

   Vill du studera till ingenjör inom maskinteknik? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:

   Utbildning för vuxna (från 19 år)

   Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

   Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

   Gymnasieskolan (15-19 år)

   Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

   Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: