BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Försäkringssäljare och försäkringsrådgivare

Rådgivande och säljande specialist inom försäkringsfrågor för privatpersoner och företag.

  • Kundfokus
  • Serviceinriktad
  • Social förmåga

Genomsnittligt löneintervall

27 600 - 70 000 SEK/mån

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för försäkringssäljare och försäkringsrådgivare kommer vara små till medelstora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

Försäkringsförsäljare arbetar i huvudsak med att sälja försäkringar till nya och befintliga kunder. I arbetet ingår även kundservice och därmed att besvara kunders frågor kring försäkringar och ge råd. Att göra merförsäljning till kunder ingår också i arbetsuppgifterna.

Försäkringssäljare arbetar med att söka upp tänkbara och tidigare kunder och finna lösningar för varje kund när det gäller till exempel pensionsförsäkringar, försäkringar av fastigheter, jordbruk, industrier och anläggningar. Att analysera kundernas ekonomiska och skattemässiga situation är en del av arbetet.

Försäkringssäljarens arbete har på många arbetsplatser blivit alltmer kvalificerat. Numera är det vanligt att man förutom att ta hand om den första kontakten med kunden även tar hand om hela ärendet. Det kan därför krävas kunskaper inom ekonomi och juridik, utöver kunskaper inom försäljning.

Yrket kan även kallas försäkringsrådgivare. Försäkringsrådgivare arbetar med att ge privatpersoner och företag råd när det gäller olika försäkringslösningar.

Utbildningsvägar för försäkringssäljare och försäkringsrådgivare

Yrket kräver i vissa fall ingen formell utbildning, men för vissa tjänster krävs en gymnasieutbildning eller en eftergymnasial utbildning.

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli försäkringssäljare och försäkringsrådgivare till exempel

/