Maskinoperatör inom sten-, cement- och betongindustrin
(Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
Sköter och övervakar driften av anläggningar där man tillverkar betong eller asfalt.
Maskinoperatörer inom sten, cement och betongindustrin arbetar med att sköta och övervaka driften av anläggningar där man tillverkar betong eller asfalt. De sköter även maskiner som genom till exempel klyvning, pressning eller formning framställer sten-, cement- och betongvaror.
Förmågor som kan vara bra att ha:
- Kvalitetsinriktad
- Noggrannhet
- Resultatinriktad
- Samarbetsförmåga
- Stresstålighet
Arbetsuppgifter
Arbetet innebär i huvudsak att övervaka en eller flera maskiner så att produktionen fungerar och åtgärda problem som kan uppstå. Man kan antingen sköta maskinerna manuellt eller genom att programmera en dator som i sin tur styr maskinerna.
Oftast finns datorstöd som styr maskinerna, mäter värden i produktionen samt bearbetar informationen från mätningarna. I arbetet kan också ingå att kontrollera att de produkter som tillverkas får rätt kvalitet och är fria från fel.
Oavsett vilken inriktning man har ingår det oftast i arbetet att åtgärda olika störningar i produktionen och rapportera in eller reparera maskinerna när det behövs, samt att sköta löpande underhåll. Arbetet växlar mellan att sitta i kontrollrummet och arbeta ute i anläggningen.
Ibland kan man behöva justera maskinerna för att ändra något i tillverkningen. Det kan innebära både praktiskt arbete med bytet av verktyget och även att man ställer in nya processdata för att maskinen ska fungera rätt.
Som maskinoperatör ingår man som regel i ett arbetslag som består av flera operatörer och ibland även med tekniker och verktygsbytare i laget. Tillsammans ansvarar laget för alla arbetsuppgifter i produktionen och ser till att kvaliteten på produkterna är den rätta och att leveranstiderna hålls. Detta gör att operatörens arbetsuppgifter är mycket varierade och samtidigt ställs höga krav på kompetensen.
Arbetsplats och lön
Maskinoperatörer arbetar på industriföretag.
Genomsnittligt löneintervall
27 200 - 36 900 SEK/mån
Statistik från Statistikmyndigheten SCB
Arbetsmarknadsprognos
Medelhög konkurrens
Prognos fram till 2026
Statistik från Arbetsförmedlingen
Hitta utbildning till detta yrke
Olika utbildningsvägar till yrken
Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.
För dig som ska välja gymnasieutbildning
Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.
Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.
-
Vad lär du dig?
Gymnasieskolans program
-
Stressad över gymnasievalet?
Ta reda på fakta
-
Hitta kontaktuppgifter
Kontakta en studie- och yrkesvägledare