Trafikassistent

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Ett serviceyrke på flygplatsen som möter passagerare från världens alla hörn.

  Trafikassistenter möter dagligen passagerare från världens alla hörn. Trafikassistenter arbetar med olika serviceuppgifter på en flygplats, bland annat incheckning och biljettkontroll. I arbetet ingår många kundkontakter och man bör klara av att vara serviceinriktad även i stressiga situationer.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • Förmåga att vara flexibel
  • Serviceinriktad
  • Social förmåga

  Arbetsuppgifter

  Trafikassistenten är ofta den första representanten för flygbolaget som resenären möter. Arbetsuppgifterna kallas på engelska för handling (handläggning) och omfattar exempelvis incheckning av passagerare. I praktiken innebär det att man kontrollerar flygbiljett och pass, identifierar resenären, väger och märker bagage och ser till att passagerarna får en tilldelad sittplats på planet. I arbetet ingår direkta kundkontakter samt en del registreringsarbete som görs vid dataterminaler.

  Som trafikassistent kan man även ha som uppgift att hjälpa barn, personer med funktionsnedsättning eller andra passagerare som behöver särskild hjälp vid flygplanens avgång och ankomst. Ibland behöver också passagerare med korta bytestider få hjälp snabbt genom flygplatsen för att hinna med sitt nästa flyg. Andra arbetsuppgifter kan vara bagagehantering eller att leverera bränsle och mat till flygplanen.

  En del trafikassistenter arbetar på flygbolagens VIP-avdelningar och tar hand om servicen där – allt ifrån incheckning till mat. Man kan även arbeta inom flygplatsernas Visitor service som anordnar studiebesök och visningar av flygplatsen.

  Trafikassistenter möter dagligen passagerare från världens alla hörn. Man måste kunna svara på olika frågor som passageraren kan tänkas ställa om resan.

  På små flygplatser får trafikassistenten vanligtvis utföra många av dessa uppgifter, medan man har mer avgränsade arbetsuppgifter på en stor flygplats.

  Arbetsplats och lön

  En trafikassistent arbetar med passagerarservice på en flygplats. Man kan vara anställd av respektive flygbolag eller av speciella så kallade marktjänstbolag som sköter marktjänsten åt flygbolag.

  Genomsnittligt löneintervall

  27 600 - 43 100 SEK/mån

  Statistik från Statistikmyndigheten SCB


  Arbetsmarknadsprognos

  Medelhög konkurrens

  Prognos fram till 2026
  Statistik från Arbetsförmedlingen


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022