BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Plattsättare

Skapar och renoverar badrum, kök och andra ytor med noggrant underarbete och millimeterprecision.

  • Noggrannhet
  • Samarbetsförmåga
  • Serviceinriktad
  • Självständighet

Genomsnittligt löneintervall

Data saknas

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för murare och plattsättare kommer vara mycket stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

Plattsättarens arbetsuppgifter är att montera kakel, klinker, konstbetongplattor och mosaik på väggar och golv. Plattsättare arbetar framförallt med renoveringar, men också med nyproduktion av bostäder och lokaler. Uppdragen handlar ofta om att renovera badrum, kök och andra ytor hos privatpersoner. Det kan även vara större uppdrag som plattsättning av bilhallar och badhus.

Det ingår mycket planering och förberedelser där mätning av ytor är en viktig uppgift. Före monteringen av plattor gör plattsättaren ett omfattande och noggrant underarbete som innehåller många moment inom rivning och uppbyggnad. En viktig del av arbetet är att lägga tätskikt (fuktisolering) på väggar och golv enligt särskilda föreskrifter.

I våtrumsrenovering ingår ibland att flytspackla golv för att få till rätt fall mot golvbrunnen. När underarbetet är klart sätts plattorna på fästmassa enligt ett mönster utifrån en ritning. Det kan vara diagonala mönster eller särskilda inslag av plattor med annan färg eller form.

Plattsättaren har mycket kundkontakter, men oftast finns en arbetsledare som håller i den övergripande kontakten med beställaren. God materialkännedom är viktig eftersom plattsättaren arbetar med många olika typer av keramiska material.

Utbildningsvägar för plattsättare

Yrket kräver utbildning på gymnasienivå eller motsvarande.

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli plattsättare till exempel

  • vuxenutbildning
  • En alternativ väg till grundutbildning kan vara via en vuxenutbildning. Kontakta din kommun för frågor om vuxenutbildning.
  • företagsförlagd utbildning.
  • En alternativ utbildningsväg är via en distansutbildning där Byggnadsindustrins Yrkesnämnd anordnar den teoretiska delen av utbildningen och där ett företag står för den praktiska utbildningen.
/