Fotterapeut

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Behandlar, förebygger och lindrar fotbesvär i både medicinskt och avkopplande syfte.

  Fotterapeuter arbetar med olika undersöknings- och behandlingsmetoder inom fotterapi. Fotterapeuten har även kunskap om vilka faktorer som påverkar fothälsan. Genom fothälsovård och fotsjukvård behandlar och förebygger fotterapeuten fotbesvär och kan även ge råd om hur man på bästa sätt sköter sina fötter.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • God fysik
  • Självständighet
  • Social förmåga

  Arbetsuppgifter

  Fotterapeuter förebygger, behandlar och lindrar sjukdomar och problem i fötter och underben. De arbetar självständigt och ansvarar för bedömning, behandling och uppföljning av patienten. Arbetet består även av journalföring och bokning i datajournal.

  Det vanligaste är att en person besöker en läkare eller sjuksköterska som gör en undersökning. Om det behövs, exempelvis beroende på en sjukdom, får patienten en remiss för att komma vidare till fotterapeuten. Remissen visar vilken vård som behövs. I dessa fall besöker patienten fotterapeutens klinik, eller får besök i hemmet.

  Fotterapeuten gör först en bedömning av foten för att kunna ge rätt behandling. Den vanligaste arbetsuppgiften är att ge en fotbehandling som börjar med ett fotbad. Efter det kan fotterapeuten utföra nagelvård, ta bort förhårdnader och behandla liktornar, hudsprickor, vårtor, nagelsvamp och nageltrång.

  Det är även vanligt att fotterapeuten filar och smörjer in fötterna, samt avslutar med kortare massage. Exempel på instrument som används är slipmaskiner och skalpell. Förhårdnader slipas bort för hand eller med en elektrisk apparat. Det gäller framförallt fötter hos äldre, patienter med exempelvis diabetes eller reumatism, funktionshindrade, patienter med hjärt- och kärlsjukdomar och psoriasispatienter.

  Fotterapeuter kan även bedöma när en patient behöver andra behandlingar och ska då hänvisa patienten till en vårdcentral eller hudläkare. Man har även en viktig roll när det gäller information om egenvård. I dessa fall ger man råd om sulor, inlägg eller fotkrämer.

  Arbetsplats

  De flesta fotterapeuter är egenföretagare och har egen mottagning. Fotterapeuter kan även arbeta på uppdrag av landsting och kommuner. Det finns även fotterapeuter som är anställda direkt vid landsting. Vanliga arbetsplatser är sjukhus, servicehus, vårdcentraler och inom friskvården.


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022