BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Biomedicinsk analytiker

Identifierar och hittar orsaken till olika sjukdomar, med laborativ eller patientnära inriktning.

  • Analytisk förmåga
  • Förmåga att följa regler och instruktioner
  • Förmåga att ta ansvar
  • Noggrannhet

Genomsnittligt löneintervall

27 300 - 42 400 SEK/mån


Arbetsmarknadsprognos på 2 års sikt

Mycket stora möjligheter till jobb

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för biomedicinska analytiker kommer vara mycket stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

Inom hälso- och sjukvården arbetar biomedicinska analytiker med att analysera kroppsliga funktioner för att till exempel hitta orsaken till sjukdomar. Biomedicinska analytikern tolkar och utvärderar de resultat som proverna eller undersökningen visar. Resultatet av analyserna är en viktig del av underlaget till de bedömningar som läkare gör för att ställa diagnoser, besluta om behandlingar och följa sjukdomar hos patienter. Noggrann dokumentation ingår i arbetet.

Biomedicinska analytiker kan inrikta sig mot laboratoriemedicin eller klinisk fysiologi. Klinisk fysiologi innebär mycket patientkontakter och laboratoriemedicin är i stort sett helt laborativt.

Inom den största inriktningen laboratoriemedicin arbetar biomedicinska analytiker med att analysera biologiska prover, till exempel blodprover. Oftast levereras proverna direkt till laboratoriet där den biomedicinska analytikern gör analysen och skickar tillbaka ett provsvar. Ibland kan det vara den biomedicinska analytikern som själv tar prover på patienten.

Inom inriktningen klinisk fysiologi arbetar biomedicinska analytiker med patientnära undersökningar. Det innebär att man gör mätningar direkt på patienten för att undersöka funktionen hos olika organ. Det kan till exempel handla om att undersöka hjärta och kärl med ultraljud, testa lungkapacitet eller göra undersökningar av nerv- och muskelfunktioner. I arbetet används tekniskt avancerad utrustning.

Biomedicinska analytiker kan även arbeta med medicinsk forskning, metodutveckling, tillverkning av läkemedel eller att analysera prover av exempelvis livsmedel och miljöföroreningar.

Cytodiagnostiker är experter på att urskilja cellförändringar och förstadier till cancer och cancerceller. De arbetar främst vid sjukhusens cytologiska laboratorier. Bedömningen sker framförallt med mikroskop.

Utbildningsvägar för biomedicinsk analytiker

Yrket kräver eftergymnasial utbildning på högskole- eller universitetsnivå.

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli biomedicinsk analytiker till exempel

  • eftergymnasial utbildning.
  • Utbildning till biomedicinsk analytiker finns inom högskolor och universitet på biomedicinska analytikerprogrammet som omfattar tre års heltidsstudier. Det finns två inriktningar, laboratoriemedicin och klinisk fysiologi. Utbildningen leder till biomedicinsk analytikerexamen, som både är en kandidat- och yrkesexamen. Efter grundutbildning finns möjlighet att specialisera sig på magisternivå inom en rad inriktningar. Det finns även möjligheter att läsa vidare på master- och forskarnivå. För att bli cytodiagnostiker måste man vara utbildad biomedicinsk analytiker, inriktning laboratoriemedicin. Cytodiagnostiker utbildas på magisterprogrammet i diagnostisk cytologi.
/