BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Soldat och sjöman

Soldat och sjöman är yrken där det ställs höga krav men där det också är tydligt att arbetsuppgifterna kan rädda liv.

  • God fysik
  • Gott omdöme
  • Psykisk stabilitet
  • Samarbetsförmåga
  • Stresstålighet

      Genomsnittligt löneintervall

      20 400 - 32 600 SEK/mån

      Arbetsuppgifter

      Arbetsuppgifterna för soldater och sjöman kan se väldigt olika ut, vissa arbeten kan vara fysiskt påfrestande som förflyttning eller stridsövningar medan andra uppgifter främst består av bevakning, spaning, tekniskt underhåll eller kommunikation via datorer. Några olika exempel på arbetsområden är strid, teknisk tjänst, ledning, underrättelse- och säkerhetstjänst.

      Om man väljer att bli hemvärnssoldat är man inte anställd utan har ett avtal med Hemvärnet. Enligt avtalet ska man vara i tjänst mellan 4 och 13 dygn per år. Man ska även vara beredd att stödja samhället vid svåra påfrestningar som exempelvis naturkatastrofer och försvinnanden, så kallade skarpa insatser.

      Som soldat bär man vapen och är skyldig att vid order ge eld.

      Den som är intresserad av chefskap kan efter en tid få tjänstgöra som gruppchef. Det finns också möjligheter att vidareutbilda sig till officer eller specialistofficer (se separata yrkesbeskrivningar för dessa yrken)

      Utbildningsvägar för soldat och sjöman

      Vill du studera till soldat och sjöman? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:

      Utbildning för vuxna (från 19 år)

      Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

      Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

      Gymnasieskolan (15-19 år)

      Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

      Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: