Soldat och sjöman

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Soldat och sjöman är yrken där det ställs höga krav men där det också är tydligt att arbetsuppgifterna kan rädda liv.

  Att arbeta som soldat eller sjöman innebär många utmaningar. Oftast löser man arbetsuppgifterna tillsammans i den grupp där man har sin placering. Uppgifterna kan kräva uthållighet, stresstålighet och testa den enskilde soldatens förmåga. Man lär sig att bli en god lagspelare och har ett eget ansvar.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • God fysik
  • Gott omdöme
  • Psykisk stabilitet
  • Samarbetsförmåga
  • Stresstålighet

  Arbetsuppgifter

  Arbetsuppgifterna för soldater och sjöman kan se väldigt olika ut, vissa arbeten kan vara fysiskt påfrestande som förflyttning eller stridsövningar medan andra uppgifter främst består av bevakning, spaning, tekniskt underhåll eller kommunikation via datorer. Några olika exempel på arbetsområden är strid, teknisk tjänst, ledning, underrättelse- och säkerhetstjänst.

  Om man väljer att bli hemvärnssoldat är man inte anställd utan har ett avtal med Hemvärnet. Enligt avtalet ska man vara i tjänst mellan 4 och 13 dygn per år. Man ska även vara beredd att stödja samhället vid svåra påfrestningar som exempelvis naturkatastrofer och försvinnanden, så kallade skarpa insatser.

  Som soldat bär man vapen och är skyldig att vid order ge eld.

  Den som är intresserad av chefskap kan efter en tid få tjänstgöra som gruppchef. Det finns också möjligheter att vidareutbilda sig till officer eller specialistofficer (se separata yrkesbeskrivningar för dessa yrken)

  Arbetsplats och lön

  Som anställd inom Försvarsmakten förbinder man sig till utlandstjänstgöring. Om man har avtal med Hemvärnet är övningar och insatser begränsade till Sverige.

  Genomsnittligt löneintervall

  20 400 - 32 600 SEK/mån

  Statistik från Statistikmyndigheten SCB


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022