BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Soldat och sjöman

Soldat och sjöman är yrken där det ställs höga krav men där det också är tydligt att arbetsuppgifterna kan rädda liv.

  • God fysik
  • Gott omdöme
  • Psykisk stabilitet
  • Samarbetsförmåga
  • Stresstålighet

Genomsnittligt löneintervall

20 400 - 32 600 SEK/mån

Det kan vara både större och mindre möjligheter till arbete även i yrken där prognos saknas.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna för soldater och sjöman kan se väldigt olika ut, vissa arbeten kan vara fysiskt påfrestande som förflyttning eller stridsövningar medan andra uppgifter främst består av bevakning, spaning, tekniskt underhåll eller kommunikation via datorer. Några olika exempel på arbetsområden är strid, teknisk tjänst, ledning, underrättelse- och säkerhetstjänst.

Om man väljer att bli hemvärnssoldat är man inte anställd utan har ett avtal med Hemvärnet. Enligt avtalet ska man vara i tjänst mellan 4 och 13 dygn per år. Man ska även vara beredd att stödja samhället vid svåra påfrestningar som exempelvis naturkatastrofer och försvinnanden, så kallade skarpa insatser.

Som soldat bär man vapen och är skyldig att vid order ge eld.

Den som är intresserad av chefskap kan efter en tid få tjänstgöra som gruppchef. Det finns också möjligheter att vidareutbilda sig till officer eller specialistofficer (se separata yrkesbeskrivningar för dessa yrken)

Utbildningsvägar för soldat och sjöman

Yrket kräver i vissa fall godkänd gymnasieutbildning.

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli soldat och sjöman till exempel

  • företagsförlagd utbildning.
  • Värnplikten inleds med Grundläggande militär utbildning (GMU). GMU pågår under cirka tre månader. Utbildningen är kostnadsfri. En månadsersättning utbetalas under utbildningstiden. Oavsett om du ansöker frivilligt eller blir antagen med totalförsvarsplikt, så ser den militära grundutbildningen likadan ut. Efter godkänd GMU genomförs en befattningsutbildning till soldat eller sjöman som samtidigt innebär en provanställning med lön beroende på anställningsform. Även de som väljer att tjänstgöra i Hemvärnet får kompletterande utbildning efter GMU. På Försvarsmaktens hemsida kan du läsa om kraven för militär grundutbildning till soldat, sjöman och hemvärnssoldat.
/