Begravningsentreprenör

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Ett arbete där liv och död kommer nära. Det krävs både praktiskt kunnande och förmåga till empati.

  Begravningsentreprenören sköter de praktiska uppgifterna i samband med en begravning. I arbetet krävs förmåga att möta och hantera människor i sorg. Arbetet kan vara både fysiskt och psykiskt påfrestande.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • Empatisk förmåga
  • Psykisk stabilitet
  • Serviceinriktad
  • Styrka

  Arbetsuppgifter

  Begravningsentreprenören sköter alla praktiska uppgifter vid en begravning. Det kan vara att sätta in dödsannons i tidningen, beställa mat och dryck till minnesstunden eller att ordna med blommor på den plats där begravningen ska vara. Om begravningen hålls i en kyrka bokas tid med präst och kyrkomusiker.

  Begravningsentreprenören hämtar avlidna människor och gör iordning kroppen inför begravningen. I arbetet ingår många biltransporter, till bårhus och begravningsplatser.

  En stor del av begravningsentreprenörens arbetstid handlar om att samarbeta med olika företag och myndigheter. Det kan vara bouppteckningsförrättare, jurister, advokater eller kommunens representanter. Begravningsentreprenören har också kontakt med många underleverantörer, exempelvis stenhuggare, blomsteraffärer, cateringfirmor och tillverkare av kistor och urnor.

  Begravningsentreprenören har mycket kundkontakter. Det är viktigt att kunna lyssna och samarbeta. Många av de människor som begravningsentreprenören möter är sörjande och befinner sig i chocktillstånd.

  På större begravningsbyråer kan man vara specialiserad på en viss arbetsuppgift. Som kundmottagare tar man emot kunden på begravningsbyrån och som byråns representant är man med på begravningen. En del begravningsentreprenörer jobbar också som bouppteckningsförrättare.

  Man kan även arbeta som borgerlig officiant/begravningsförrättare vid borgerliga begravningar. En borgerlig begravning kan utformas fritt och är inte styrd av något regelverk. Vid en borgerlig begravning är det officiantens uppgift att leda begravningen, hålla minnestal, läsa dikter eller sjunga. Vem som helst kan dock hålla i en borgerlig begravning, till exempel en anhörig eller representant från kommunen.

  Arbetsplats och lön

  En begravningsentreprenör kan vara egen företagare eller anställd på en begravningsbyrå. De flesta begravningsbyråer är små med ett fåtal anställda på varje arbetsplats. Många av företagen är familjeägda.

  Genomsnittligt löneintervall

  25 000 - 36 600 SEK/mån

  Statistik från Statistikmyndigheten SCB


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022