BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Pizzabagare

Förbereder råvaror, bakar pizzor efter beställningar och har kundkontakt – ett yrke med många egenföretagare.

  • Kommunikativ förmåga
  • Serviceinriktad
  • Stresstålighet

Genomsnittligt löneintervall

Data saknas


Arbetsmarknadsprognos på 2 års sikt

Stora möjligheter till jobb

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för pizzabagare kommer vara stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

Pizzabagare bakar pizzor, men många pizzerior erbjuder även annan mat som till exempel kebab, pasta, pajer, eller sallad.
Pizzabagare arbetar ofta mycket med förarbete. Man tillverkar pizzadeg, hackar, skivar och river grönsaker och andra råvaror som ska bli fyllning så att alla ingredienser finns till hands. När en beställning kommer bakar man ut snabbt ut pizzadegen, fyller den och gräddar den i ugnen. Under senare år har det blivit vanligare att efter gräddningen lägga på ytterligare ingredienser på pizzan.

Hygien är väldigt viktig i ett kök. Som pizzabagare måste man vara noggrann och hålla sin arbetsplats ren och hantera alla livsmedel på ett korrekt sätt. Efter varje arbetspass städas köket vilket ofta ingår i arbetet.

Det är också viktigt att ha kunskap om och kunna redovisa ingredienserna i maten som lagas så att de gäster som till exempel har en allergi kan göra rätt val från menyn.

Arbetsuppgifterna varierar beroende på var man arbetar och hur stor pizzerian/butiken/restaurangen är. Ibland tar pizzabagare även upp beställningar och tar betalt. Man kan också servera, plocka disk och diska. Att göra alla moment själv är typiskt för en mindre pizzeria eller pizzabutik. Periodvis kan det bli många beställningar samtidigt som man bakar pizzan och har kundkontakt, vilket innebär att arbetet stundtals blir stressigt. Arbetsmiljön i köket är varm, det slamras med kastruller och bunkar och ljudnivån kan vara hög. Tunga lyft förekommer vilket gör att arbetet kan vara påfrestande för rygg, axlar och ben. Pizzabagare som är egna företagare sköter också inköp, marknadsföring, personal, budget och redovisning.

Utbildningsvägar för pizzabagare

Det finns olika vägar till yrket. Det är bra att ha en gymnasieutbildning. Utbildningar inom området kan också finnas på komvux, folkhögskola, yrkeshögskola, arbetsmarknadsutbildningar och privata utbildningsanordnare. Även arbetsgivare kan utbilda.

/