Pizzabagare

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Förbereder råvaror, bakar pizzor efter beställningar och har kundkontakt – ett yrke med många egenföretagare.

  Pizzabagare bakar pizzor efter beställningar. Tempot kan vara högt. Arbetet består till stor del av förberedelser av råvarorna som man använder. Det kan också ingå tillagning av annan mat. Ibland tar pizzabagare även upp beställningar och tar betalt. Det är viktigt att kunder bemöts på ett bra sätt. Pizzabagare som är egna företagare sköter också inköp, marknadsföring, personal, budget och redovisning.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • Kommunikativ förmåga
  • Serviceinriktad
  • Stresstålighet

  Arbetsuppgifter

  Pizzabagare bakar pizzor, men många pizzerior erbjuder även annan mat som till exempel kebab, pasta, pajer, eller sallad.
  Pizzabagare arbetar ofta mycket med förarbete. Man tillverkar pizzadeg, hackar, skivar och river grönsaker och andra råvaror som ska bli fyllning så att alla ingredienser finns till hands. När en beställning kommer bakar man ut snabbt ut pizzadegen, fyller den och gräddar den i ugnen. Under senare år har det blivit vanligare att efter gräddningen lägga på ytterligare ingredienser på pizzan.

  Hygien är väldigt viktig i ett kök. Som pizzabagare måste man vara noggrann och hålla sin arbetsplats ren och hantera alla livsmedel på ett korrekt sätt. Efter varje arbetspass städas köket vilket ofta ingår i arbetet.

  Det är också viktigt att ha kunskap om och kunna redovisa ingredienserna i maten som lagas så att de gäster som till exempel har en allergi kan göra rätt val från menyn.

  Arbetsuppgifterna varierar beroende på var man arbetar och hur stor pizzerian/butiken/restaurangen är. Ibland tar pizzabagare även upp beställningar och tar betalt. Man kan också servera, plocka disk och diska. Att göra alla moment själv är typiskt för en mindre pizzeria eller pizzabutik. Periodvis kan det bli många beställningar samtidigt som man bakar pizzan och har kundkontakt, vilket innebär att arbetet stundtals blir stressigt. Arbetsmiljön i köket är varm, det slamras med kastruller och bunkar och ljudnivån kan vara hög. Tunga lyft förekommer vilket gör att arbetet kan vara påfrestande för rygg, axlar och ben. Pizzabagare som är egna företagare sköter också inköp, marknadsföring, personal, budget och redovisning.

  Arbetsplats

  Pizzabagare arbetar i pizzabutiker, pizzerior, eller på restauranger. I arbetet kan det ingå att leverera pizza, så kallade pizzabud.

  Pizzabagare kan vara egna företagare.

  Arbetsmarknadsprognos

  Medelhög konkurrens

  Prognos fram till 2026
  Statistik från Arbetsförmedlingen


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022