BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Makeup-artist

Estet som skapar makeup med hjälp av färg, form och fantasi – men också vägleder kunder till rätt produkter.

  • Konstnärlig förmåga
  • Kreativ förmåga
  • Social förmåga
  • Säljinriktad

      Genomsnittligt löneintervall

      20 100 - 35 000 SEK/mån

      Arbetsuppgifter

      Arbetet kan också innebära att ge privata kurser där man sminkar kunden och tar fram förslag på produkter. Makeup-artister arbetar också på skönhetssalonger. På modellagenturer på modevisningar och modellfotograferingar är det makeup-artisten som gör sminkningen.

      Det finns några som arbetar inom film och TV med att sminka programledare och andra som syns i tv-rutan. Makeup-artister inom teatrar är ofta assistenter till maskörer och hjälper aktörerna med smink och peruk enligt maskörens ritningar.

      De flesta makeup-artister har kompletterande kunskaper och färdigheter för att bredda sig och kunna ta jobb inom flera områden. Det är vanligt att som makeup-artist även kunna något om hår, kläder, stil, ögonfransar, ögonbryn och naglar.

      Makeup-artisten säljer ofta produkter och därför är säljkompetens viktig. Arbetet handlar om att kunna sälja produkter, men också om att kunna sälja in sina idéer. De flesta makeup-artister har även utbildning inom andra områden inom branschen.

      Kunskaper inom nagelförlängning, manikyr, färga fransar och bryn och arbete som stylist eller hårstylist är exempel på kompetens som i kombination med makeup gör jobbmöjligheterna fler.

      Att ha en egen portfolio som visar prov på vad du kan och vad du arbetat med är en viktig förutsättning för dina möjligheter till arbete.

      Utbildningsvägar för makeup-artist

      Vill du studera till makeup-artist? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:

      Utbildning för vuxna (från 19 år)

      Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

      Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

      Gymnasieskolan (15-19 år)

      Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

      Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: