BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Makeup-artist

Estet som skapar makeup med hjälp av färg, form och fantasi – men också vägleder kunder till rätt produkter.

  • Konstnärlig förmåga
  • Kreativ förmåga
  • Social förmåga
  • Säljinriktad

Genomsnittligt löneintervall

20 100 - 35 000 SEK/mån

Det kan vara både större och mindre möjligheter till arbete även i yrken där prognos saknas.

Arbetsuppgifter

Arbetet kan också innebära att ge privata kurser där man sminkar kunden och tar fram förslag på produkter. Makeup-artister arbetar också på skönhetssalonger. På modellagenturer på modevisningar och modellfotograferingar är det makeup-artisten som gör sminkningen.

Det finns några som arbetar inom film och TV med att sminka programledare och andra som syns i tv-rutan. Makeup-artister inom teatrar är ofta assistenter till maskörer och hjälper aktörerna med smink och peruk enligt maskörens ritningar.

De flesta makeup-artister har kompletterande kunskaper och färdigheter för att bredda sig och kunna ta jobb inom flera områden. Det är vanligt att som makeup-artist även kunna något om hår, kläder, stil, ögonfransar, ögonbryn och naglar.

Makeup-artisten säljer ofta produkter och därför är säljkompetens viktig. Arbetet handlar om att kunna sälja produkter, men också om att kunna sälja in sina idéer. De flesta makeup-artister har även utbildning inom andra områden inom branschen.

Kunskaper inom nagelförlängning, manikyr, färga fransar och bryn och arbete som stylist eller hårstylist är exempel på kompetens som i kombination med makeup gör jobbmöjligheterna fler.

Att ha en egen portfolio som visar prov på vad du kan och vad du arbetat med är en viktig förutsättning för dina möjligheter till arbete.

Utbildningsvägar för makeup-artist

Yrket kräver utbildning på gymnasienivå eller motsvarande.

Förslag på gymnasieprogram

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli makeup-artist till exempel

  • eftergymnasial utbildning.
  • Även Yrkeshögskolan anordnar utbildningar.
/