Makeup-artist

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Estet som skapar makeup med hjälp av färg, form och fantasi – men också vägleder kunder till rätt produkter.

  Makeup-artister arbetar med att sminka människor och sälja makeup produkter. De arbetar i butiker, modellagenturer, agenturer för makeupmärken, film, TV och teatrar. Det är vanligt att ha kompletterande kunskaper inom andra områden.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • Konstnärlig förmåga
  • Kreativ förmåga
  • Social förmåga
  • Säljinriktad

  Arbetsuppgifter

  Arbetet kan också innebära att ge privata kurser där man sminkar kunden och tar fram förslag på produkter. Makeup-artister arbetar också på skönhetssalonger. På modellagenturer på modevisningar och modellfotograferingar är det makeup-artisten som gör sminkningen.

  Det finns några som arbetar inom film och TV med att sminka programledare och andra som syns i tv-rutan. Makeup-artister inom teatrar är ofta assistenter till maskörer och hjälper aktörerna med smink och peruk enligt maskörens ritningar.

  De flesta makeup-artister har kompletterande kunskaper och färdigheter för att bredda sig och kunna ta jobb inom flera områden. Det är vanligt att som makeup-artist även kunna något om hår, kläder, stil, ögonfransar, ögonbryn och naglar.

  Makeup-artisten säljer ofta produkter och därför är säljkompetens viktig. Arbetet handlar om att kunna sälja produkter, men också om att kunna sälja in sina idéer. De flesta makeup-artister har även utbildning inom andra områden inom branschen.

  Kunskaper inom nagelförlängning, manikyr, färga fransar och bryn och arbete som stylist eller hårstylist är exempel på kompetens som i kombination med makeup gör jobbmöjligheterna fler.

  Att ha en egen portfolio som visar prov på vad du kan och vad du arbetat med är en viktig förutsättning för dina möjligheter till arbete.

  Arbetsplats och lön

  Många makeup-artister arbetar i butiker och parfymerier där de vägleder kunderna till rätt produkter, säljer makeup och lär ut hur man använder den. En stor del av arbetstiden handlar om att hålla butiken fräsch och att se till att penslar och annat material är rena.

  Genomsnittligt löneintervall

  20 100 - 35 000 SEK/mån

  Statistik från Statistikmyndigheten SCB


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022