BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Fordonsmontör

Monterar detaljer vid tillverkning av fordon, ofta i samarbete med kollegor på en produktionslinje.

  • Resultatinriktad
  • Samarbetsförmåga
  • Utvecklingsinriktad

      Genomsnittligt löneintervall

      23 700 - 35 600 SEK/mån

      Arbetsuppgifter

      Fordonsmontörer ingår i ett arbetslag där arbetet handlar om att:

      * Rekvirera det material som behövs för monteringsarbetet
      * Se till att underhåll görs på utrustning inom det egna området
      * Se till att produktionen flyter jämnt mellan arbetslagen och att produktionstider hålls
      * Kvalitetssäkra arbetet

      De flesta detaljerna sammanfogas genom skruvning, nitning eller svetsning. Svetsrobotar används för vissa arbetsmoment. Monteringsarbetet börjar med att rambalkar tillverkas och monteras till en ram. Sedan monteras framaxel och bakaxel, rörsystem för tryckluft, hydraulik och avgassystem.

      Slutligen monteras växellådan och motorn. Monteringen av förbränningsmotorer är delvis automatiserad, alla detaljer som finns inne i motorn, till exempel vevaxlar, kamaxlar och oljepumpar kan automatmonteras. Det gäller även motorernas kåpor. Monteringen utförs av robotar och montörens arbete är att övervaka de processtyrda maskinerna. Arbetet kan även omfatta programmering av styrsystem för robotarna.

      När monteringen är klar testas och kontrolleras olika funktioner. Varje lastbil provkörs av provförare på testbana. På personvagnssidan sker testen på varje bil i en elektronisk simulator medan provkörning sker stickprovsvis.

      Utbildningsvägar för fordonsmontör

      Det finns olika vägar till yrket. Det är bra att ha en gymnasieutbildning eller motsvarande utbildning. Utbildningar inom området kan också finnas på komvux, folkhögskola, yrkeshögskola, arbetsmarknadsutbildningar och privata utbildningsanordnare. Det kan finnas ytterligare krav, till exempel körkort.

      Utbildning för vuxna (från 19 år)

      Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

      Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

      Gymnasieskolan (15-19 år)

      Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

      Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: