BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Taxiförare

Hjälper kunder att komma fram smidigt och säkert till den plats dit de ska.

 • Förmåga att passa tider
 • Förmåga att vara flexibel
 • Serviceinriktad
 • Stresstålighet

   Arbetsmarknadsprognos

   Hög konkurrens

   Arbetsuppgifter

   Taxiförare kör kunder i bil från en plats till en annan. Kunderna ska komma fram på ett smidigt och säkert sätt dit de vill åka. När kunden är framme tar man betalt. Numera blir det allt vanligare med kortbetalningar, hanteringen av kontanter för taxiförare minskar.

   Kundernas beställningar kommer oftast via en beställningscentral. För det mesta ägs den gemensamt av flera taxiåkerier. Det händer också att taxiföraren får kunder genom att bli invinkade direkt på gatan.

   En taxiförare behöver ha goda kunskaper om det område han eller hon kör inom. Allt fler taxibilar är utrustade med satellitnavigeringssystem GPS (Global Positioning System) som en hjälp för föraren i arbetet.

   Förutom transporter av privat- eller företagskunder taxikörningar körs även färdtjänst, skolskjutsar, avtalskunder, sjukresor och bud. De flesta körningarna är korta och sker i eller i närheten av tätorter.

   Utbildningsvägar för taxiförare

   Vill du studera till taxiförare? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:

   Utbildning för vuxna (från 19 år)

   Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

   Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

   Gymnasieskolan (15-19 år)

   Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

   Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: