BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Taxiförare

Hjälper kunder att komma fram smidigt och säkert till den plats dit de ska.

  • Förmåga att passa tider
  • Förmåga att vara flexibel
  • Serviceinriktad
  • Stresstålighet

Genomsnittligt löneintervall

Data saknas

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för taxiförare kommer vara stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

Taxiförare kör kunder i bil från en plats till en annan. Kunderna ska komma fram på ett smidigt och säkert sätt dit de vill åka. När kunden är framme tar man betalt. Numera blir det allt vanligare med kortbetalningar, hanteringen av kontanter för taxiförare minskar.

Kundernas beställningar kommer oftast via en beställningscentral. För det mesta ägs den gemensamt av flera taxiåkerier. Det händer också att taxiföraren får kunder genom att bli invinkade direkt på gatan.

En taxiförare behöver ha goda kunskaper om det område han eller hon kör inom. Allt fler taxibilar är utrustade med satellitnavigeringssystem GPS (Global Positioning System) som en hjälp för föraren i arbetet.

Förutom transporter av privat- eller företagskunder taxikörningar körs även färdtjänst, skolskjutsar, avtalskunder, sjukresor och bud. De flesta körningarna är korta och sker i eller i närheten av tätorter.

Utbildningsvägar för taxiförare

Yrket har inga formella utbildningskrav, men det kan vara bra att ha gått en gymnasieutbildning inom ett yrkesförberedande program.

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli taxiförare till exempel

  • arbetsmarknadsutbildning.
  • Alternativ väg till utbildning är via arbetsmarknadsutbildning. Kontakta Arbetsförmedlingen för frågor om arbetsmarknadsutbildning.
/