Taxiförare

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Hjälper kunder att komma fram smidigt och säkert till den plats dit de ska.

  Taxiförare har ett serviceyrke, de kör kunder mellan olika platser på beställning. Man möter varje dag många passagerare och det är viktigt att både se till att de kommer snabbt och säkert dit de ska och att bemöta kunderna på ett trevligt sätt.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • Förmåga att passa tider
  • Förmåga att vara flexibel
  • Serviceinriktad
  • Stresstålighet

  Arbetsuppgifter

  Taxiförare kör kunder i bil från en plats till en annan. Kunderna ska komma fram på ett smidigt och säkert sätt dit de vill åka. När kunden är framme tar man betalt. Numera blir det allt vanligare med kortbetalningar, hanteringen av kontanter för taxiförare minskar.

  Kundernas beställningar kommer oftast via en beställningscentral. För det mesta ägs den gemensamt av flera taxiåkerier. Det händer också att taxiföraren får kunder genom att bli invinkade direkt på gatan.

  En taxiförare behöver ha goda kunskaper om det område han eller hon kör inom. Allt fler taxibilar är utrustade med satellitnavigeringssystem GPS (Global Positioning System) som en hjälp för föraren i arbetet.

  Förutom transporter av privat- eller företagskunder taxikörningar körs även färdtjänst, skolskjutsar, avtalskunder, sjukresor och bud. De flesta körningarna är korta och sker i eller i närheten av tätorter.

  Arbetsplats

  Taxiförare är anställda av taxiåkerier, eller så kan man vara förare i ett enskilt företag (egenföretagare). De flesta taxiåkerierna är enbilsföretag.

  Arbetsmarknadsprognos

  Hög konkurrens

  Prognos fram till 2026
  Statistik från Arbetsförmedlingen


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022