BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Tågvärd och ombordansvarig

Ett serviceyrke som kontrollerar biljetter och hjälper resenärer under deras resa.

  • Initiativförmåga
  • Kommunikativ förmåga
  • Serviceinriktad
  • Stresstålighet

Genomsnittligt löneintervall

26 800 - 35 500 SEK/mån

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för tågvärdar och ombordansvariga kommer vara små till medelstora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

Tågvärdar och ombordansvariga har olika arbetsuppgifter kopplade till service åt resenärer och säkerhet under resor. Man kan arbeta med flera olika färdmedel så som tåg, bussar, spårvagnar eller tunnelbana.

I arbetet kan ingå att sälja och kontrollera färdbevis eller biljetter, att hjälpa resenärer att hitta rätt buss eller tåg eller informera dem om tidtabellen. Man kan också ha ansvar för tillsyn på stationen, det kan innebära att man tar hand om kvarglömt bagage eller hjälper resenärer tillrätta. Öppning och stängning av stationerna kan också vara en del i arbetet beroende på arbetstid.

Under resan säljer och kontrollerar tågvärdar och ombordansvariga biljetter. Man informerar om kommande anslutningar, hjälper resenärerna tillrätta och sköter eventuella högtalarutrop under färden. Man hjälper till där det behövs, till exempel med att hjälpa rörelsehindrade resenärer och kunder med barnvagn. I arbetsuppgifterna kan ingå att sköta försäljning av mat och dryck samt öppning och stängning av dörrar. Man har också en trygghetsfunktion för resenärerna under resan.

Tågvärdar på tåg och pendeltåg ansvarar för manövrering av vagnsdörrarna, informerar resenärer och hjälper dem tillrätta vid trafikstörningar. Även kontroll och försäljning av biljetter ingår i jobbet, samt viss plockstädning.

Som tågvärd kan man ha det övergripande ansvaret för säkerheten ombord tillsammans med lokföraren. Man kan då arbeta med att utföra säkerhetskontroller eller se till att säkerhetsföreskrifter hålls. Då kallas man för serviceledare, särskild ombordansvarig eller ombordchef.

Utbildningsvägar för tågvärd och ombordansvarig

Det finns olika vägar till yrket. Det är bra att ha en gymnasieutbildning. Utbildningar inom området kan också finnas på komvux, folkhögskola, yrkeshögskola, arbetsmarknadsutbildningar och privata utbildningsanordnare. Även arbetsgivare kan utbilda.

/