Tågvärd och ombordansvarig

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Ett serviceyrke som kontrollerar biljetter och hjälper resenärer under deras resa.

  Tågvärdar och ombordansvariga arbetar på tåg, spårvagnar, bussar eller i tunnelbana. Vanliga arbetsuppgifter är att kontrollera biljetter, informera om tidtabeller och färdvägar, sälja mat och dryck och sköta högtalarutrop. Gemensamt för dem är att man möter många människor i jobbet och ofta får besvara frågor från resenär eller hjälpa dem tillrätta inför resan.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • Initiativförmåga
  • Kommunikativ förmåga
  • Serviceinriktad
  • Stresstålighet

  Arbetsuppgifter

  Tågvärdar och ombordansvariga har olika arbetsuppgifter kopplade till service åt resenärer och säkerhet under resor. Man kan arbeta med flera olika färdmedel så som tåg, bussar, spårvagnar eller tunnelbana.

  I arbetet kan ingå att sälja och kontrollera färdbevis eller biljetter, att hjälpa resenärer att hitta rätt buss eller tåg eller informera dem om tidtabellen. Man kan också ha ansvar för tillsyn på stationen, det kan innebära att man tar hand om kvarglömt bagage eller hjälper resenärer tillrätta. Öppning och stängning av stationerna kan också vara en del i arbetet beroende på arbetstid.

  Under resan säljer och kontrollerar tågvärdar och ombordansvariga biljetter. Man informerar om kommande anslutningar, hjälper resenärerna tillrätta och sköter eventuella högtalarutrop under färden. Man hjälper till där det behövs, till exempel med att hjälpa rörelsehindrade resenärer och kunder med barnvagn. I arbetsuppgifterna kan ingå att sköta försäljning av mat och dryck samt öppning och stängning av dörrar. Man har också en trygghetsfunktion för resenärerna under resan.

  Tågvärdar på tåg och pendeltåg ansvarar för manövrering av vagnsdörrarna, informerar resenärer och hjälper dem tillrätta vid trafikstörningar. Även kontroll och försäljning av biljetter ingår i jobbet, samt viss plockstädning.

  Som tågvärd kan man ha det övergripande ansvaret för säkerheten ombord tillsammans med lokföraren. Man kan då arbeta med att utföra säkerhetskontroller eller se till att säkerhetsföreskrifter hålls. Då kallas man för serviceledare, särskild ombordansvarig eller ombordchef.

  Arbetsplats och lön

  Tågvärdar och ombordansvariga kan vara anställda på olika transportbolag eller på bemanningsföretag. Det innebär att de ingår i en ombordpersonalpool och hyrs ut till tågbolag. Beroende på var man arbetar kan yrkena kallas olika saker, som till exempel konduktör eller trafikvärd.

  Genomsnittligt löneintervall

  26 800 - 35 500 SEK/mån

  Statistik från Statistikmyndigheten SCB


  Arbetsmarknadsprognos

  Medelhög konkurrens

  Prognos fram till 2026
  Statistik från Arbetsförmedlingen


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022