BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Tågvärd och ombordansvarig

Ett serviceyrke som kontrollerar biljetter och hjälper resenärer under deras resa.

 • Initiativförmåga
 • Kommunikativ förmåga
 • Serviceinriktad
 • Stresstålighet

   Genomsnittligt löneintervall

   26 800 - 35 500 SEK/mån


   Arbetsmarknadsprognos

   Medelhög konkurrens på 5 års sikt

   Arbetsuppgifter

   Tågvärdar och ombordansvariga har olika arbetsuppgifter kopplade till service åt resenärer och säkerhet under resor. Man kan arbeta med flera olika färdmedel så som tåg, bussar, spårvagnar eller tunnelbana.

   I arbetet kan ingå att sälja och kontrollera färdbevis eller biljetter, att hjälpa resenärer att hitta rätt buss eller tåg eller informera dem om tidtabellen. Man kan också ha ansvar för tillsyn på stationen, det kan innebära att man tar hand om kvarglömt bagage eller hjälper resenärer tillrätta. Öppning och stängning av stationerna kan också vara en del i arbetet beroende på arbetstid.

   Under resan säljer och kontrollerar tågvärdar och ombordansvariga biljetter. Man informerar om kommande anslutningar, hjälper resenärerna tillrätta och sköter eventuella högtalarutrop under färden. Man hjälper till där det behövs, till exempel med att hjälpa rörelsehindrade resenärer och kunder med barnvagn. I arbetsuppgifterna kan ingå att sköta försäljning av mat och dryck samt öppning och stängning av dörrar. Man har också en trygghetsfunktion för resenärerna under resan.

   Tågvärdar på tåg och pendeltåg ansvarar för manövrering av vagnsdörrarna, informerar resenärer och hjälper dem tillrätta vid trafikstörningar. Även kontroll och försäljning av biljetter ingår i jobbet, samt viss plockstädning.

   Som tågvärd kan man ha det övergripande ansvaret för säkerheten ombord tillsammans med lokföraren. Man kan då arbeta med att utföra säkerhetskontroller eller se till att säkerhetsföreskrifter hålls. Då kallas man för serviceledare, särskild ombordansvarig eller ombordchef.

   Utbildning för vuxna (från 19 år)

   Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

   Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

   Gymnasieskolan (15-19 år)

   Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

   Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: