BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Ambulanssjuksköterska

Gör insatser på plats i människors hem, på olycksplatser och under transporten till sjukhus.

  • Beslutsförmåga
  • Empatisk förmåga
  • Kommunikativ förmåga
  • Noggrannhet
  • Samarbetsförmåga

Genomsnittligt löneintervall

34 500 - 46 200 SEK/mån

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för sjuksköterskor inom akutsjukvård kommer vara mycket stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

Ambulanssjuksköterskan tar hand om personer i alla åldrar som drabbats av akuta sjukdomar eller skador. Ambulanssjuksköterskan undersöker och behandlar patienten innan och under transporten till sjukhus eller annan vårdinrättning.

Till exempel ska ambulanssjuksköterskan kunna förlösa en gravid kvinna, rädda liv vid hjärtstopp och hantera trafikolyckor. Det kan också handla om olycksfall med barn eller personer med psykisk ohälsa. Vid större olyckor med många skadade behöver ambulanssjuksköterskan prioritera så att den med störst skada får hjälp först.

Det handlar inte alltid om livshotande lägen i ambulanssjukvården. Arbetet kan vara av betydligt lugnare karaktär, till exempel när man transporterar patienter mellan olika sjukhus eller när sjukdomen/skadan bedöms mindre akut. Ibland handlar det till exempel om att övervaka patientens tillstånd.

Ambulanssjuksköterskan samarbetar med en sjuksköterska eller en ambulanssjukvårdare. Vid samarbete med sjukvårdare har sjuksköterskan det medicinska ansvaret, vilket innebär att göra de undersökningar och behandlingar som krävs innan ambulansen kommer fram till sjukhuset. Till exempel ger ambulanssjuksköterskan medicin till patienten på olika sätt, beroende på ålder och behov.

När teamet är klara med ett uppdrag, rapporterar ambulanssjuksköterskan vårdarbetet till nästa instans som fortsätter med den vård man har påbörjat.

Utbildningsvägar för ambulanssjuksköterska

Yrket kräver eftergymnasial utbildning på högskole- eller universitetsnivå.

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli ambulanssjuksköterska till exempel

  • eftergymnasial utbildning.
  • En ambulanssjuksköterska är en legitimerad sjuksköterska (treårig utbildning) med en specialistsjuksköterskeexamen (ettårig utbildning vid heltidsstudier) med inriktning mot ambulanssjukvård. Specialistbeteckningen är skyddad och får endast användas av en legitimerad sjuksköterska med examen som specialistsjuksköterska. Specialistutbildningen finns vid flera högskolor och universitet i landet. Sjuksköterskor inom ambulanssjukvård kan alternativt vara grundutbildade eller ha annan specialistsjuksköterskeexamen.
/