BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Specialistofficer

Militär operativ specialist som är soldaternas eller sjömännens närmaste chef.

  • Beslutsförmåga
  • Förmåga till självkännedom
  • God fysik
  • Ledarskapsförmåga
  • Samarbetsförmåga

Genomsnittligt löneintervall

26 700 - 48 600 SEK/mån

Det kan vara både större och mindre möjligheter till arbete även i yrken där prognos saknas.

Arbetsuppgifter

Försvarsmaktens huvuduppgift är att försvara Sverige mot väpnat angrepp och bidra till fred och säkerhet i omvärlden. Försvaret ska stärka och skydda det svenska samhället vid svåra påfrestningar i fred. En specialistofficer är specialist inom ett visst område, till exempel teknisk tjänst, sjöstrid, luftstrid, markstrid, ledning eller logistik.

Arbetet för en specialistofficer går i cykler. Man arbetar på ett förband någonstans i landet, beroende på vilken typ av tjänst man har. Under de perioder då arbetet utförs på förbandsorten arbetar man mycket med att vidareutbilda sig och utveckla sina färdigheter och kunskaper.

Under vissa perioder kommer förbandet att stå i beredskap och kan då med kort varsel sättas in i en internationell insats.  Insatser inom försvaret kan se ut på många sätt och ibland sker de utomlands. Normalt är internationella insatser mellan tre och sex månader. När det är dags att genomföra en insats måste man arbeta även i svåra situationer. Att arbeta inom försvaret kan vara ett sätt att aktivt få delta i insatser som skyddar civilbefolkningen eller förbättrar livsvillkoren i länder med dåligt fungerande samhällen. 

Man kan tjänstgöra kontinuerligt som yrkesofficer eller tidvis som reservofficer. Som reservofficer deltar man i Försvarsmakten en tid vid sidan av sitt civila arbete eller studier.

Specialistofficersyrket består av flera olika roller.
Oavsett vilken inriktning man har är ledarskapet centralt. Som specialistofficer måste man kunna få en grupp att arbeta mot samma mål. Man är ofta beroende av varandra och av att varje person har förmåga av att sköta sin uppgift.

Utbildningsvägar för specialistofficer

Specialistofficerare utbildas på Försvarsmaktens skolor.

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli specialistofficer till exempel

  • eftergymnasial utbildning.
  • Specialistofficersutbildningen är cirka tre terminer lång och sker på Försvarsmaktens skolor runt om i landet. Teori och praktik varvas i olika delkurser med fokus på ledarskap och yrkesspecifika kunskaper.
/