BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Bussförare

Ett ansvarsfullt serviceyrke med fokus på säkra transporter där du är företagets ansikte utåt.

  • Initiativförmåga
  • Serviceinriktad
  • Stresstålighet
  • Säkerhetsfokus
  • Uppmärksam

      Genomsnittligt löneintervall

      27 000 - 32 000 SEK/mån


      Arbetsmarknadsprognos

      Låg konkurrens

      Arbetsuppgifter

      Förare i lokal eller regional linjetrafik kör bestämda linjer efter tidtabell. I arbetet kan det ingå att sälja och/eller att kontrollera biljetter och färdbevis samt att ropa ut hållplatserna. En bussförare kan också hantera paket och annat gods som skickas med bussen.

      En del bussförare kör enbart beställningstrafik som turist- eller charterbussar i Sverige eller utomlands. Som turistbussförare lägger man upp resplan i samråd med kunden och beställer kartor eller annat material som behövs. Ofta behövs språkkunskaper i tullen och på färjorna. Vid stopp under resans gång lastar och lossar man bagage samt håller bussen hel och ren.

      Spårvagnsförare kör spårvagnar i linjetrafik, arbetet påminner om bussförarens. Att köra spårvagn är inte tekniskt svårt men ställer höga krav på kunskap om tågen, säkerhetsbestämmelser och bananläggningen. Genom kommunikationsradio står föraren i ständig kontakt med trafikledningen och får instruktioner eller information om förseningar och andra händelser. Föraren kan också genom trafikledningen få hjälp om något oväntat skulle inträffa, till exempel tekniska problem eller sjukdomsfall hos passagerarna. Inom Sverige finns spårvägar i Stockholm, Göteborg och Norrköping.

      Färdtjänstförare kör specialbyggda fordon för funktionshindrade passagerare. Man kör turer på fasta tider eller på beställning.

      Utbildningsvägar för bussförare

      Vill du studera till bussförare? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:

      Utbildning för vuxna (från 19 år)

      Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

      Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

      Gymnasieskolan (15-19 år)

      Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

      Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: