BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Dietist

Ger människor förutsättningar att leva ett hälsosammare liv, ofta med rådgivande samtal i fokus.

 • Empatisk förmåga
 • Förmåga att inspirera och stödja andra
 • Initiativförmåga
 • Kommunikativ förmåga
 • Samarbetsförmåga

   Genomsnittligt löneintervall

   28 400 - 37 200 SEK/mån

   Arbetsuppgifter

   Inom hälso- och sjukvården arbetar dietisten med nutritionsbehandling och kostrådgivning, både med enskilda patienter och i grupp. Nutrition betyder näringslära; läran om kost, kosthållning och dess sammansättning. Dietisten förebygger, utreder och behandlar problem som är relaterade till kost och hälsa. Samtalsmetodik är grundläggande i arbetet för att kunna vägleda människor i hur näringsrekommendationerna ska omvandlas till verklighet. Dietistens rådgivande samtal om kost spelar stor roll för att på bästa sätt kunna stödja patienten.

   Dietisten möter patienter i alla åldrar som exempelvis har drabbats av fetma, undernäring, diabetes, cancer eller hjärt- och kärlsjukdomar. Utifrån symtom, sjukdom och näringsstatus identifierar dietisten nutritionsrelaterade problem och föreslår individuell kost- och nutritionsbehandling. Det kan handla om att patienten behöver lägga om sin kost för att återfå hälsan eller förebygga sjukdom.

   Dietisten är en del av vårdteamet och samarbetar med sjuksköterskor, läkare, fysioterapeuter och arbetsterapeuter. I arbetet ingår att utbilda och informera hälso- och sjukvårdspersonal i kost- och näringsfrågor.

   På ett privat företag kan dietister arbeta med produktutveckling, försäljning och marknadsföring. Många dietister arbetar med informationsspridning, exempelvis genom föreläsningar och utbildningar till allmänheten, idrottsrörelsen och studenter inom vård- och omsorgsutbildningar. Dietister arbetar också inom forsknings- och utvecklingsprojekt kring kost och hälsa.

   Utbildningsvägar för dietist

   Vill du studera till dietist? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:

   Utbildning för vuxna (från 19 år)

   Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

   Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

   Gymnasieskolan (15-19 år)

   Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

   Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: