BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Dietist

Ger människor förutsättningar att leva ett hälsosammare liv, ofta med rådgivande samtal i fokus.

  • Empatisk förmåga
  • Förmåga att inspirera och stödja andra
  • Initiativförmåga
  • Kommunikativ förmåga
  • Samarbetsförmåga

Genomsnittligt löneintervall

28 400 - 37 200 SEK/mån

Det kan vara både större och mindre möjligheter till arbete även i yrken där prognos saknas.

Arbetsuppgifter

Inom hälso- och sjukvården arbetar dietisten med nutritionsbehandling och kostrådgivning, både med enskilda patienter och i grupp. Nutrition betyder näringslära; läran om kost, kosthållning och dess sammansättning. Dietisten förebygger, utreder och behandlar problem som är relaterade till kost och hälsa. Samtalsmetodik är grundläggande i arbetet för att kunna vägleda människor i hur näringsrekommendationerna ska omvandlas till verklighet. Dietistens rådgivande samtal om kost spelar stor roll för att på bästa sätt kunna stödja patienten.

Dietisten möter patienter i alla åldrar som exempelvis har drabbats av fetma, undernäring, diabetes, cancer eller hjärt- och kärlsjukdomar. Utifrån symtom, sjukdom och näringsstatus identifierar dietisten nutritionsrelaterade problem och föreslår individuell kost- och nutritionsbehandling. Det kan handla om att patienten behöver lägga om sin kost för att återfå hälsan eller förebygga sjukdom.

Dietisten är en del av vårdteamet och samarbetar med sjuksköterskor, läkare, fysioterapeuter och arbetsterapeuter. I arbetet ingår att utbilda och informera hälso- och sjukvårdspersonal i kost- och näringsfrågor.

På ett privat företag kan dietister arbeta med produktutveckling, försäljning och marknadsföring. Många dietister arbetar med informationsspridning, exempelvis genom föreläsningar och utbildningar till allmänheten, idrottsrörelsen och studenter inom vård- och omsorgsutbildningar. Dietister arbetar också inom forsknings- och utvecklingsprojekt kring kost och hälsa.

Utbildningsvägar för dietist

Yrket kräver eftergymnasial utbildning på högskole- eller universitetsnivå.

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli dietist till exempel

  • eftergymnasial utbildning.
  • Dietister utbildas vid Göteborg, Umeå och Uppsala universitet. Dietistprogrammet är en treårig yrkesutbildning som leder fram till yrkesexamen som dietist och kandidatexamen i kostvetenskap. Det finns också möjlighet att studera vidare på avancerad nivå till magister- eller masterexamen inom olika inriktningar.
/