BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Socialsekreterare

Ett stöd, men också en person som ställer krav på dem som söker kommunens hjälp.

  • Förmåga att följa regler och instruktioner
  • Gott omdöme
  • Psykisk stabilitet
  • Social förmåga
  • Stresstålighet

Genomsnittligt löneintervall

30 500 - 42 000 SEK/mån

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för socialsekreterare och biståndsbedömare kommer vara stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

Socialsekreteraren bedömer människors behov av stöd och hjälp inom områden som ekonomiskt bistånd, stöd och behandling för missbruk eller stöd till barn och deras familjer. Dessa människor brukar kallas för klienter.

Socialsekreterare utreder och beviljar stöd enligt framförallt socialtjänstlagen. Arbetet innebära att motivera och arbeta med förändringar i klientens livssituation, som att motivera och stötta klienten till egen försörjning. Det kan också handla om att utföra utredningar utifrån inkomna anmälningar eller ansökningar, följa upp beviljade insatser eller att utreda och bedöma rätt till försörjningsstöd.

Som socialsekreterare träffar man mycket människor. De människor man träffar befinner sig ofta i en utsatt och svår situation. Det kan handla om människor som inte klarar sin egen försörjning, blivit hemlösa, människor som har ett missbruk, eller barn- och unga med en svår familjesituation.

Det är vanligt att man håller svåra samtal som socialsekreterare, man behöver därför vara stresstålig och kunna hantera pressade situationer.

I socialsekreterarens arbete ingår också dokumentation och journalföring. Det innebär att man skriver och diarieför dokument och tjänsteanteckningar över de ärenden man arbetar med. Man behöver därför kunna uttrycka sig väl i skrift.

Utbildningsvägar för socialsekreterare

Yrket kräver eftergymnasial utbildning på högskole- eller universitetsnivå.

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli socialsekreterare till exempel

  • eftergymnasial utbildning.
  • För att arbeta som socialsekreterare behöver man ha gått Socionomprogrammet vid universitetet. Socionomprogrammet finns på flera universitet och högskolor. Socionomprogrammet är 210 högskolepoäng vilket motsvarar 3,5 års studier. För mer information om utbildningar se studera.nu. Kontakta utbildningsanordnaren för information om behörighetskrav.
/