Bartender

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Blandar drinkar och serverar drycker till gäster med stor servicekänsla, tidvis under högt arbetstempo.

  En bartender blandar drinkar och serverar drycker till gäster. Att ge god service är en viktig del av arbetet. Gästerna ska bemötas på ett trevligt sätt och kunna få råd vid beställningar. Arbetet kan tidvis vara intensivt. Det är bra att vara stresstålig.
  Det är också viktigt att ha ett gott omdöme eftersom alkohol ska serveras på ett ansvarsfullt sätt.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • Gott omdöme
  • Serviceinriktad
  • Simultanförmåga
  • Stresstålighet

  Arbetsuppgifter

  Bartenders serverar drycker över baren till gäster, de blandar drinkar och serverar vin, öl, alkoholfria drycker och kaffe. Man serverar också tilltugg och lättare måltider. Om baren finns i anslutning till en restaurang kan bartendern även lämna ut drycker och kaffe till serveringspersonalen efter gästernas beställningar. Bartendern tar betalt av gästerna och ansvarar också för att kassan stämmer.

  Bartendern ska ha kunskap om de olika drycker som serveras, deras smak, tillverkningsprocess och vad de passar till. Det ingår i arbetet att kunna ge gäster råd och rekommendationer kring deras beställningar. Att ge god service är en grundläggande del i arbetet.

  En bartender ser till att det är städat och snyggt i baren, att miljön upplevs som trevlig av gästerna. Man ansvarar för att det är påfyllt med glas, porslin och flaskor och att det finns garnering till drinkarna.

  Arbetet kan tidvis upplevas som stressigt med många gäster som vill göra beställningar samtidigt. Det är viktigt att kunna arbeta effektivt och trivas med ett tidvis högt tempo. Som bartender måste man följa bestämmelserna i alkohollagen och se till att alkohol serveras på ett ansvarsfullt sätt.

  På större arbetsplatser finns barmästare. Som barmästare är man arbetsledare för bartendrar och deltar oftast själv i arbetet i baren. Det är vanligt att barmästaren lägger scheman för personalen och sköter beställning av varor. Barmästaren kan också ha det ekonomiska ansvaret för baren.

  Arbetsplats och lön

  Det finns restauranger över hela världen, men språkkunskaper, minst engelska men ofta även landets språk, krävs för att kunna arbeta utomlands.

  Genomsnittligt löneintervall

  20 200 - 31 300 SEK/mån

  Statistik från Statistikmyndigheten SCB


  Arbetsmarknadsprognos

  Medelhög konkurrens

  Prognos fram till 2026
  Statistik från Arbetsförmedlingen


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022