BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Bartender

Blandar drinkar och serverar drycker till gäster med stor servicekänsla, tidvis under högt arbetstempo.

  • Gott omdöme
  • Serviceinriktad
  • Simultanförmåga
  • Stresstålighet

Genomsnittligt löneintervall

20 200 - 31 300 SEK/mån

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för bartendrar kommer vara små till medelstora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

Bartenders serverar drycker över baren till gäster, de blandar drinkar och serverar vin, öl, alkoholfria drycker och kaffe. Man serverar också tilltugg och lättare måltider. Om baren finns i anslutning till en restaurang kan bartendern även lämna ut drycker och kaffe till serveringspersonalen efter gästernas beställningar. Bartendern tar betalt av gästerna och ansvarar också för att kassan stämmer.

Bartendern ska ha kunskap om de olika drycker som serveras, deras smak, tillverkningsprocess och vad de passar till. Det ingår i arbetet att kunna ge gäster råd och rekommendationer kring deras beställningar. Att ge god service är en grundläggande del i arbetet.

En bartender ser till att det är städat och snyggt i baren, att miljön upplevs som trevlig av gästerna. Man ansvarar för att det är påfyllt med glas, porslin och flaskor och att det finns garnering till drinkarna.

Arbetet kan tidvis upplevas som stressigt med många gäster som vill göra beställningar samtidigt. Det är viktigt att kunna arbeta effektivt och trivas med ett tidvis högt tempo. Som bartender måste man följa bestämmelserna i alkohollagen och se till att alkohol serveras på ett ansvarsfullt sätt.

På större arbetsplatser finns barmästare. Som barmästare är man arbetsledare för bartendrar och deltar oftast själv i arbetet i baren. Det är vanligt att barmästaren lägger scheman för personalen och sköter beställning av varor. Barmästaren kan också ha det ekonomiska ansvaret för baren.

Utbildningsvägar för bartender

Det finns olika vägar till yrket. Det är bra att ha en gymnasieutbildning. Utbildningar inom området kan också finnas på komvux, folkhögskola, yrkeshögskola, arbetsmarknadsutbildningar och privata utbildningsanordnare. Även arbetsgivare kan utbilda.

/