Ingenjör inom kemi och kemiteknik
(Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
Ett laborativt yrke där du kan ta fram och utveckla nya kemiska produkter eller analysera befintliga.
Ingenjörer inom kemi och kemiteknik arbetar med att ta fram och utveckla olika kemiska produkter. Ofta arbetar kemiingenjören i ett laboratorium. Vissa är med och forskar om framtidens mediciner medan andra experimenterar och analyserar på redan befintliga produkter och material.
Förmågor som kan vara bra att ha:
- Analytisk förmåga
- Initiativförmåga
- Kommunikativ förmåga
- Noggrannhet
- Samarbetsförmåga
Arbetsuppgifter
Kemiingenjören arbetar ofta i ett laboratorium. Analyser och tester av befintliga produkter och material på marknaden för att säkerställa kvalitet och säkerhet är vanliga arbetsuppgifter. Det är också vanligt att delta i eller driva utvecklingsprojekt med sina kollegor. Sådana projekt innebär laborativt arbete såsom mätning, utvärdering, testning och tillverkning av nya kemiska komponenter. Experiment och provtagningar genomförs för att sedan beräknas och dokumenteras.
Inom den kemiska tillverkningsindustrin är arbetsområdena många. Att utveckla nya kemiska produkter eller mindre kemiska komponenter till större produkter är en vanlig arbetsuppgift för kemiingenjören. Det kan handla om utveckling av nya miljövänligare vattenreningskemikalier, färger, lim och plaster eller drivmedel så som biodiesel. Läkemedelsindustrin är ett annat stort och viktigt fält för kemiingenjören, där nya mediciner och testinstrument tas fram. Ofta integreras kemi med andra fält, inom exempelvis elektrokemi när sensorer utvecklas eller bioteknologi när nya rengöringsprodukter tas fram.
Efter några års erfarenhet är det vanligt att arbeta som projektledare eller gruppchef. Arbete med forskning är också vanligt.
Arbetsplats och lön
Kemiingenjörer kan arbeta inom en mängd olika branscher, privat som offentligt. Vanliga arbetsgivare är läkemedelsföretag, tillverkningsindustrin, högskolor och universitet samt konsultföretag.
Genomsnittligt löneintervall
30 000 - 50 000 SEK/mån
Statistik från Statistikmyndigheten SCB
Arbetsmarknadsprognos
Hög konkurrens
Prognos fram till 2026
Statistik från Arbetsförmedlingen
Hitta utbildning till detta yrke
Olika utbildningsvägar till yrken
Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.
För dig som ska välja gymnasieutbildning
Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.
Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.
-
Vad lär du dig?
Gymnasieskolans program
-
Stressad över gymnasievalet?
Ta reda på fakta
-
Hitta kontaktuppgifter
Kontakta en studie- och yrkesvägledare