BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Hotellreceptionist

Ger service, sköter administration och arbetar för att gäster ska trivas under sin hotellvistelse.

  • Samarbetsförmåga
  • Serviceinriktad
  • Simultanförmåga
  • Stresstålighet

Genomsnittligt löneintervall

22 200 - 31 600 SEK/mån

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för hotellreceptionister kommer vara små till medelstora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

En hotellreceptionist arbetar med att få gästerna på ett hotell att trivas. De tar emot gästerna när de anländer och checkar in dem, det innebär att man registrerar gästerna och ger dem nyckelkortet eller rumsnyckeln.

De informerar om hotellets service, och hjälper även gästerna med att boka bord på restauranger, informerar om sevärdheter eller bokar biljetter till nöjesevenemang. Andra arbetsuppgifter är att boka om flygbiljetter, beställa taxi och ibland att växla pengar åt gästerna. När det är dags för avresa stämmer hotellreceptionisten av hotellräkningen och tar emot betalning.

Hotellreceptionister tar också hand om hotellets konferensgäster och sköter telefonväxeln. De hanterar rumsbokningar och faktureringar. Det blir allt vanligare med arbetsrotation vilket gör att hotellreceptionister kan sköta flera arbetsuppgifter och vid behov rycka in på andra områden. Det kan till exempel innebära att de också arbetar med konferensverksamhet, serverar i restaurangen eller sköter städuppgifter.

På natten jobbar nattreceptionisten som också kan kallas nattportier. En nattreceptionist har många administrativa uppgifter så som att göra nattkörningar som förbereder utcheckningen, de kan också stämma av dagskassan, hjälpa gäster, servera i baren, städa eller att hjälpa till med frukostbuffén.

På större hotell finns en receptionschef som bland annat har personalansvar. Det kan också finnas en förste receptionist som till exempel kan lägga schema och vara arbetsledare i det dagliga arbetet i receptionen.

Utbildningsvägar för hotellreceptionist

Yrket kräver utbildning på gymnasienivå eller motsvarande.

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli hotellreceptionist till exempel

  • vuxenutbildning
  • Kontakta din kommun för frågor kring vuxenutbildning.
  • eftergymnasial utbildning.
  • Yrkeshögskoleutbildningar, oftast upp till 2 år, finns inom Yrkeshögskolan.
/