BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Djursjukskötare

Förebygger sjukdomar och ohälsa hos djur med olika omvårdnadsinsatser.

 • God fysik
 • Kommunikativ förmåga
 • Samarbetsförmåga
 • Serviceinriktad

   Genomsnittligt löneintervall

   20 500 - 35 600 SEK/mån

   Arbetsuppgifter

   Djursjukskötare arbetar självständigt med de arbetsuppgifter inom djursjukvård som inte utförs av veterinären. Djursjukskötaren assisterar även veterinären vid undersökningar, behandlingar och operationer. På en vårdavdelning ger man bland annat de sjuka djuren den omvårdnad och behandling de har behov av samt ansvarar för djurets rehabilitering efter skada eller sjukdom. Modern djursjukvård är idag relativt tekniskt avancerad.

   Som djursjukskötare har man mycket kontakt med djurägarna. Att ge information om förebyggande friskvårdsbehandling, hälsoråd samt svara på allmänna frågor är en viktig del av jobbet. Djursjukskötare kan också arbeta i receptionen med telefonrådgivning samt tidsbokning.

   Det finns specialområden för djursjukskötare, till exempel anestesi (det vill säga sövning och bedövning inför undersökningar och operationer), röntgen, rehabilitering, kostrådgivning och beteenderådgivning.

   En del djursjukskötare har även arbetsledande uppgifter. Personalfrågor, planering av verksamhet och ekonomi kan då ingå i arbetsuppgifterna.

   Utbildningsvägar för djursjukskötare

   Vill du studera till djursjukskötare? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:

   Utbildning för vuxna (från 19 år)

   Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

   Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

   Gymnasieskolan (15-19 år)

   Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

   Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: