Reseledare

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Ett serviceyrke där du skapar upplevelser åt turister och besökare.

  Som reseledare hjälper du turister och besökare att få en lyckad semester, antingen i Sverige eller utomlands. Man möter hela tiden många nya kunder. Om man arbetar utomlands är arbetsförhållandena andra än i Sverige och man måste kunna anpassa sig till andra miljöer och seder.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • Förmåga att ta ansvar
  • Kommunikativ förmåga
  • Problemlösningsförmåga
  • Serviceinriktad

  Arbetsuppgifter

  Reseledarens uppgift är att hela tiden vara tillgänglig för sina kunder. Det kan vara på hotell, callcenter, servicekontor eller i samband med en aktivitet/utflykt. Reseledaren guidar, ger allmän information om länder och områden som besöks och ser till att alla arrangemang genomförs enligt resplanen.

  Man ansvarar för att luncher och middagar bokas, har kontakt med hotellen, olika sevärdheter, som till exempel museum och turist-/lokalguider. Det är också reseledaren som har det totala ansvaret under resan och därmed också ansvaret för resvägen och att hitta fram till olika platser. Om en kund blir sjuk eller råkar ut för en plötslig och oväntad händelse är reseledarens tillgänglighet extra viktig.

  Man kan också leda en gruppresa som reser med flyg. För reseledare som leder rundtursresor i utlandet eller för utländska turister i Sverige kan titeln Tour Manager användas.

  Om man arbetar utomlands är arbetsförhållandena andra än i Sverige och man måste kunna anpassa sig till andra miljöer och seder. En del reseledare är specialiserade på särskilda uppgifter som till exempel golf (golfvärd), fritidsaktiviteter (aktivitetsledare) eller att ta hand om barn i särskilda barnklubbar.

  På större resmål kan det finnas reseledare som arbetar enbart med ekonomisk redovisning och hotellbokning.

  Platschefen har det övergripande ansvaret för verksamheten på resmålet och leder den övriga personalens arbete. Platschefen har också kontakt med den lokala agenten, myndigheter, bussbolag och andra organisationer på plats.

  Arbetsplats

  Goda språkkunskaper och god allmänbildning kan ge jobbmöjligheter över hela världen.


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022