BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Apotekstekniker

Specialist på receptfria läkemedel och kundbemötande.

 • Serviceinriktad
 • Självständighet
 • Säljinriktad

   Genomsnittligt löneintervall

   22 400 - 34 900 SEK/mån


   Arbetsmarknadsprognos

   Hög konkurrens

   Arbetsuppgifter

   Apoteksteknikern är specialist på rådgivning av receptfria läkemedel och egenvårdsprodukter. Apoteksteknikern vägleder kunderna vid inköp av receptfria läkemedel och ger råd om exempelvis hygien, tandvård eller solskydd.

   Apoteksteknikerna har kunskap om ett brett sortiment av produkter. Det kan vara läkemedel som tidigare har varit receptbelagda eller receptfria läkemedel för djur.

   I arbetet ingår försäljning, varuhantering och arbete med kampanjer och skyltning. Varuhantering innebär att apoteksteknikern packar upp, prismärker och fyller på med varor.

   Apoteksteknikern kan också ansvara för apotekets lager. I arbetet ingår också att avgöra när en kund behöver kontakta sjukvård eller vända sig till någon med högre farmaceutisk kompetens.

   På dosapotek arbetar apotekstekniker med att dosera och förpacka läkemedel i påsar till patienter. I arbetet ingår även övervakning, kontroll och kvalitetssäkring av produktionen.

   Utbildningsvägar för apotekstekniker

   Vill du studera till apotekstekniker? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:

   Utbildning för vuxna (från 19 år)

   Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

   Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

   Gymnasieskolan (15-19 år)

   Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

   Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: