BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Apotekstekniker

Specialist på receptfria läkemedel och kundbemötande.

  • Serviceinriktad
  • Självständighet
  • Säljinriktad

Genomsnittligt löneintervall

22 400 - 34 900 SEK/mån

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för apotekstekniker kommer vara stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

Apoteksteknikern är specialist på rådgivning av receptfria läkemedel och egenvårdsprodukter. Apoteksteknikern vägleder kunderna vid inköp av receptfria läkemedel och ger råd om exempelvis hygien, tandvård eller solskydd.

Apoteksteknikerna har kunskap om ett brett sortiment av produkter. Det kan vara läkemedel som tidigare har varit receptbelagda eller receptfria läkemedel för djur.

I arbetet ingår försäljning, varuhantering och arbete med kampanjer och skyltning. Varuhantering innebär att apoteksteknikern packar upp, prismärker och fyller på med varor.

Apoteksteknikern kan också ansvara för apotekets lager. I arbetet ingår också att avgöra när en kund behöver kontakta sjukvård eller vända sig till någon med högre farmaceutisk kompetens.

På dosapotek arbetar apotekstekniker med att dosera och förpacka läkemedel i påsar till patienter. I arbetet ingår även övervakning, kontroll och kvalitetssäkring av produktionen.

Utbildningsvägar för apotekstekniker

Yrket kräver eftergymnasial utbildning på yrkeshögskolenivå.

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli apotekstekniker till exempel

  • eftergymnasial utbildning.
  • Apotekstekniker utbildas inom Yrkeshögskolan och utbildningen är 1,5 år lång (300 YH-poäng). För mer information, kontakta utbildningsanordnare.
/