Apotekstekniker

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Specialist på receptfria läkemedel och kundbemötande.

  En apotekstekniker är specialist på receptfria läkemedel och egenvårdsprodukter. I rollen ingår både försäljning och rådgivning på ett apotek. Apoteksteknikern har kunskap om ett brett sortiment av produkter för att kunna ge professionell egenvårdsrådgivning. Arbetet är mycket serviceinriktat då apoteksteknikern dagligen möter kunder med olika behov.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • Serviceinriktad
  • Självständighet
  • Säljinriktad

  Arbetsuppgifter

  Apoteksteknikern är specialist på rådgivning av receptfria läkemedel och egenvårdsprodukter. Apoteksteknikern vägleder kunderna vid inköp av receptfria läkemedel och ger råd om exempelvis hygien, tandvård eller solskydd.

  Apoteksteknikerna har kunskap om ett brett sortiment av produkter. Det kan vara läkemedel som tidigare har varit receptbelagda eller receptfria läkemedel för djur.

  I arbetet ingår försäljning, varuhantering och arbete med kampanjer och skyltning. Varuhantering innebär att apoteksteknikern packar upp, prismärker och fyller på med varor.

  Apoteksteknikern kan också ansvara för apotekets lager. I arbetet ingår också att avgöra när en kund behöver kontakta sjukvård eller vända sig till någon med högre farmaceutisk kompetens.

  På dosapotek arbetar apotekstekniker med att dosera och förpacka läkemedel i påsar till patienter. I arbetet ingår även övervakning, kontroll och kvalitetssäkring av produktionen.

  Arbetsplats och lön

  Apotekstekniker arbetar huvudsakligen på apotek. En del arbetar på dosapotek eller inom läkemedelsindustrin.

  Genomsnittligt löneintervall

  22 400 - 34 900 SEK/mån

  Statistik från Statistikmyndigheten SCB


  Arbetsmarknadsprognos

  Hög konkurrens

  Prognos fram till 2026
  Statistik från Arbetsförmedlingen


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022