BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN
Ekonomyrken
En yrkesgrupp för dig som gillar att arbeta med siffror och kontroll.
Genomsnittligt löneintervall
33 700 - 71 800 SEK/mån
Arbetsmarknadsprognos
Medelhög konkurrens på 5 års sikt ¨h3>
Arbetsuppgifter
Ekonomer kan ha en rad olika yrken och titlar. För att arbeta som ekonom krävs ofta en utbildning. Vanligaste utbildningen är ekonom/civilekonom som man läser vid högskola eller universitet.
Eftersom ekonomyrken finns över hela arbetsmarknaden kan arbetsuppgifterna variera. Arbetsuppgifterna varierar beroende på storleken på företaget eller organisationen man arbetar inom. I mindre företag är det vanligare att ha en större bredd av arbetsuppgifter som spänner över flera områden. I större företag är det vanligare att ha specialiserade arbetsuppgifter. På ekonomiavdelningar arbetar ekonomer med den ekonomiska styrningen, finansiering och marknadsföring. Även redovisning, revision och sammanställningar av budgetar är vanliga uppgifter.
Det finns även ekonomyrken som enbart kräver gymnasieutbildning, ibland med någon påbyggnad. Vanliga arbetsuppgifter för gymnasieekonomer är administration av löner och handläggning av låneansökningar.
Ekonomyrken i kombination med andra områden Hälsoekonomer analyserar och beräknar de ekonomiska effekterna av olika insatser inom hälso- och sjukvården och vad sjukdomar och olycksfall kostar samhället. Hälsoekonomer arbetar i landsting, statliga myndigheter, försäkringsbolag eller till exempel läkemedelsföretag.
Miljöekonomer analyserar hur man med ekonomiska styrmedel kan förbättra miljön. De gör också beräkningar med hänsyn till hur produktionen i ett företag inverkar på miljön. Miljöekonomen kan arbeta inom både näringsliv och offentlig sektor som Länsstyrelser, Naturvårdsverket och Försvarsmakten.
Nationalekonomer gör samhällsekonomiska utredningar, analyser och prognoser. Arbetsplatserna kan vara olika myndigheter, stora företag, organisationer, banker, försäkringsbolag och även internationella jobb finns inom till exempel EU-administrationen, OECD och andra internationella organisationer.
Utbildningsvägar för ekonomyrken
Vill du studera till ekonomyrken? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:
Utbildning för vuxna (från 19 år)
Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.
Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:
Gymnasieskolan (15-19 år)
Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.
Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: