BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Skattehandläggare

Kontrollerande stöd i ärenden som rör skatter för privatpersoner och företag.

  • Analytisk förmåga
  • Kommunikativ förmåga
  • Samarbetsförmåga
  • Serviceinriktad
  • Utvecklingsinriktad

Genomsnittligt löneintervall

27 700 - 39 100 SEK/mån


Arbetsmarknadsprognos på 2 års sikt

Stora möjligheter till jobb

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för skattehandläggare kommer vara stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

Skattehandläggaren arbetar med förebyggande arbete och kontrollverksamhet. Skattehandläggaren utreder, analyserar och fattar beslut i olika skatteärenden. I arbetet ingår många kontakter, både med privatpersoner och företag. Skattehandläggaren kan inrikta sig på olika skatteområden, till exempel moms, företagsbeskattning, inkomstbeskattning och internationell beskattning.

Granskning av inkomstdeklarationer är en vanlig arbetsuppgift. Då utreds inlämnade deklarationer som av olika anledningar inte ser ut att stämma. Det kan handla om allt från enkla räknefel till misstankar om skattebedrägerier.

Skattehandläggare med inriktning mot revision arbetar med att granska företag och deras redovisning av moms och inbetalda arbetsgivaravgifter, bokföring och deklarationer. Det är en skatterevisor som är ytterst ansvarig för revisionen, men fler skattehandläggare kan delta i arbetet.

Skattehandläggare har också informationsträffar för olika målgrupper, till exempel för blivande och nya företagare. På informationsträffarna går man till exempel igenom regelverk. Informationsträffarna kan ske fysiskt eller över webben.

På lokala servicekontor arbetar skattehandläggare med service och information till privatpersoner och företag. Arbetet handlar ofta om att svara på allmänna frågor. Handläggare på Skatteupplysningen ger samma service via telefon, e-post och ibland via sociala medier.

Skattehandläggare som arbetar med borgenärsverksamhet hanterar uppgifter som rör konkurser och skuldsanering. Samarbete med andra myndigheter är vanligt.

Det finns också skatteombud som arbetar med att föra Skatteverkets talan i domstolsprocesser.

Utbildningsvägar för skattehandläggare

Yrket kräver vanligtvis eftergymnasial utbildning på högskole- eller universitetsnivå, vissa tjänster kräver endast utbildning på gymnasienivå.

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli skattehandläggare till exempel

  • eftergymnasial utbildning
  • Utbildningar som kan leda till yrket är program inom ekonomi eller juridik om 180hp eller mer.
  • företagsförlagd utbildning.
  • Nyanställda skattehandläggare genomgår en intern introduktionsutbildning och får en handledare som stöd i arbetet. Det finns därefter möjlighet till vidareutbildning för ytterligare fördjupning eller breddning inom olika kunskapsområden.
/