BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Bilskadereparatör

Återställer formen och strukturen på skadade bilar med känsla för form och olika material.

  • Finmotorik
  • Problemlösningsförmåga
  • Resultatinriktad

Genomsnittligt löneintervall

26 600 - 37 700 SEK/mån


Arbetsmarknadsprognos på 2 års sikt

Data saknas

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för tunnplåtslagare kommer vara stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

En bilskadereparatör arbetar med fordon som har blivit skadade. Ingen skada är den andre lik, men återkommande arbetsmoment handlar om att rikta, mäta, bearbeta och byta ut bilens olika delar. Det är skillnad på skador som påverkat stommen, strukturskador på exempelvis chassi eller karossens stolpar och ytliga skador på karossen, till exempel bucklor och repor.

Bilskadereparatören ska förstå hur en skada har uppstått. Det ger vägledning i det fortsatta arbetet. En kostnadsberäkning görs utifrån den tid det tar att utföra olika moment.

Det är viktigt att alla reparationer följer respektive tillverkares krav och reparationsanvisningar. En modern bil innehåller en stor mängd olika material med specifika egenskaper. Den traditionella plåtkarossen ersätts alltmer av legeringar och kompositer, det vill säga sammansättningar av olika metaller, plaster och/eller glasfiber.

Bilskadereparatören måste ha god kännedom om olika sammanfogningstekniker. Reparationer utförs med hjälp av många olika specialverktyg och databaser med detaljinformation om bilmodellerna. En riktbänk är basutrustning för att kunna dra och justera de stora delarna av ramen och karossen. Olika svetsar och mätinstrument används för att få detaljer tillbaks till ursprungsläget. Omfattande skador kräver stora ingrepp.

Bilskadereparatören hanterar dragkrafter på flera ton för att rikta bilens bärande kaross. Passningen måste bli rätt på millimetern för att exempelvis dörrarna ska gå att stänga, eller för att bilens säkerhets- och skyddsutrustning ska fungera på rätt sätt.

Att reparera karossdetaljerna kräver form- och fingertoppskänsla. Bucklor och repor handriktas, slipas och spacklas bort. Ofta används också olika limningstekniker för att fästa material mot varandra. Återställningen av lacken lämnas ofta över till en billackerare.

En bilskadereparatör bör ha kunskap om bilens säkerhetsutrustning som ofta måste kopplas bort innan reparationer kan göras. Även kännedom om bilens elektroniska system underlättar arbetet.

Utbildningsvägar för bilskadereparatör

Yrket kräver utbildning på gymnasienivå eller motsvarande.

Förslag på gymnasieprogram

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli bilskadereparatör till exempel

  • vuxenutbildning.
  • En alternativ utbildningsväg kan vara via en vuxenutbildning. Kontakta din kommun för frågor om vuxenutbildningar.
/