Idrottstränare

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Ett yrke för dig som gillar att motivera och inspirera människor att prestera mer.

  Gemensamt för de flesta idrottstränare är ett brinnande intresse för idrott och en bakgrund som aktiv idrottare eller ledare. Arbetsuppgifterna varierar beroende på vilken nivå man arbetar och vilken idrott man ägnar sig åt. Som idrottstränare bör man tycka om att arbeta med människor.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • Förmåga att inspirera och stödja andra
  • Organisationsförmåga
  • Pedagogisk förmåga
  • Uppmärksam

  Arbetsuppgifter

  För en idrottstränare innebär arbetet bland annat att planera träningar, fördela tider mellan olika grupper och lag eller ansvara för att nya tränare utbildas. Tränaren planerar och håller sig informerad om tävlingar, matcher och turneringar. En del idrottstränare har även budgetansvar och sköter materialinköp, planerar och bokar resor och träningsläger samt deltar i styrelsemöten och ansvarar för att informera press, radio och TV. Instruktörsdelen består av att instruera utövarna i idrotten, att hålla i teknikträningar och i fysisk träning samt att vara med på matcher och tävlingar.

  Träningsledare leder träning inom motionsanläggningar eller håller i motionspass på arbetsplatser. Exempel på det är aerobicsinstruktörer, styrkeinstruktörer eller gymnastikledare, beroende på inriktning. En växande marknad för idrottstränare är att vara personlig tränare vilket innebär att instruera och hjälpa enskild person med fysisk träning och/eller mental träning.

  Heltidsanställda idrottstränare är en liten yrkesgrupp och finns främst inom lagidrotter och individuella idrotter. Heltids- och deltidsanställda tränare är ofta både ledare och instruktörer med många olika arbetsuppgifter.

  Arbetsplats

  Vanligaste arbetsgivarna är ofta idrottsföreningar, landsting och kommuner. Idrottstränare återfinns på alla nivåer i landet, på klubb-, distrikts- och på elit/landslagsnivå eller på idrottsgymnasium. Det finns många olika idrotter och de flesta idrottstränare är inriktade på en särskild idrott som till exempel fotboll, golf, tennis, ishockey, friidrott, simning, travsport, skidåkning eller segling. Inom Riksidrottsförbundet finns totalt 70 olika idrottsförbund representerade.


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022