BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Kyl- och värmepumptekniker

Serviceinriktad problemlösare med tekniska och hantverksmässiga kyl- och värmepumpsinstallationer.

 • Organisationsförmåga
 • Problemlösningsförmåga
 • Serviceinriktad

   Genomsnittligt löneintervall

   30 000 - 41 100 SEK/mån


   Arbetsmarknadsprognos

   Medelhög konkurrens på 5 års sikt

   Arbetsuppgifter

   Inom yrket arbetar man med installation, service och underhåll av kyl- och värmepumpanläggningar. Kyl- och värmepumpsystem finns bland annat i fastigheter, butiker och industrier. Kylteknik används framförallt i livsmedelsbutiker där alla kyldiskar är kopplade till en gemensam kylmaskin, i luftkonditioneringssystem, i industriprocesser som behöver kylas, inom medicinteknik och vid isbanor. Värmepumpar fungerar precis som kylmaskiner, men då tar man vara på värmen istället för på kylan.

   Det finns främst två kompetensnivåer inom branschen:

   En kyl- och värmepumpmontör arbetar med nyinstallation av värmepumpar och kylanläggningar. Arbetet består främst av att montera anläggningens komponenter. Även rörmontage förekommer.

   En kyl- och värmepumptekniker arbetar främst med service och underhåll av befintliga kyl- och värmepumpanläggningar. Arbetsuppgifterna varierar mellan enklare serviceåtgärder som läcksökning och tätning av läckor, till avancerade felsökningar i stora system samt service och byte av komponenter i stora anläggningar. I arbetet ingår det att se till att anläggningarna är energieffektiva, vilket är viktigt för miljön. Teknikern är ibland även med vid nyinstallation.

   Styr- och reglerteknikens digitalisering har på senare år inneburit en stor förändring för kyl- och värmepumpstekniken. I vissa fall kan service skötas på distans via internet. Kravet på den teoretiskt tekniska förståelsen har ökat, samtidigt behöver en kyl- och värmepumptekniker ett tekniskt handlag för att kunna jobba praktiskt med olika verktyg.

   Det är vanligt att man börjar jobba som montör för att sedan gå över till tekniker. För de tekniker som söker nya utmaningar finns det möjlighet att bli servicechef, projektledare eller företagsledare.

   Utbildningsvägar för kyl- och värmepumptekniker

   Vill du studera till kyl- och värmepumptekniker? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:

   Utbildning för vuxna (från 19 år)

   Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

   Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

   Gymnasieskolan (15-19 år)

   Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

   Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: