Kyl- och värmepumptekniker

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Serviceinriktad problemlösare med tekniska och hantverksmässiga kyl- och värmepumpsinstallationer.

  Kyl- och värmepumptekniker arbetar med nyinstallation och service av kyl- och värmepumpanläggningar i bland annat fastigheter. Man arbetar även med avancerade system där anläggningarna samkörs med exempelvis ventilationssystem och regleras elektroniskt. Yrket innehåller både teoretiska och praktiska moment. Serviceförmåga är viktig då man har mycket kundkontakter.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • Organisationsförmåga
  • Problemlösningsförmåga
  • Serviceinriktad

  Arbetsuppgifter

  Inom yrket arbetar man med installation, service och underhåll av kyl- och värmepumpanläggningar. Kyl- och värmepumpsystem finns bland annat i fastigheter, butiker och industrier. Kylteknik används framförallt i livsmedelsbutiker där alla kyldiskar är kopplade till en gemensam kylmaskin, i luftkonditioneringssystem, i industriprocesser som behöver kylas, inom medicinteknik och vid isbanor. Värmepumpar fungerar precis som kylmaskiner, men då tar man vara på värmen istället för på kylan.

  Det finns främst två kompetensnivåer inom branschen:

  En kyl- och värmepumpmontör arbetar med nyinstallation av värmepumpar och kylanläggningar. Arbetet består främst av att montera anläggningens komponenter. Även rörmontage förekommer.

  En kyl- och värmepumptekniker arbetar främst med service och underhåll av befintliga kyl- och värmepumpanläggningar. Arbetsuppgifterna varierar mellan enklare serviceåtgärder som läcksökning och tätning av läckor, till avancerade felsökningar i stora system samt service och byte av komponenter i stora anläggningar. I arbetet ingår det att se till att anläggningarna är energieffektiva, vilket är viktigt för miljön. Teknikern är ibland även med vid nyinstallation.

  Styr- och reglerteknikens digitalisering har på senare år inneburit en stor förändring för kyl- och värmepumpstekniken. I vissa fall kan service skötas på distans via internet. Kravet på den teoretiskt tekniska förståelsen har ökat, samtidigt behöver en kyl- och värmepumptekniker ett tekniskt handlag för att kunna jobba praktiskt med olika verktyg.

  Det är vanligt att man börjar jobba som montör för att sedan gå över till tekniker. För de tekniker som söker nya utmaningar finns det möjlighet att bli servicechef, projektledare eller företagsledare.

  Arbetsplats och lön

  Kyl- och värmepumptekniker arbetar ofta i mindre installationsföretag. Kunder är både företag och privatpersoner.

  Genomsnittligt löneintervall

  30 000 - 41 100 SEK/mån

  Statistik från Statistikmyndigheten SCB


  Arbetsmarknadsprognos

  Medelhög konkurrens

  Prognos fram till 2026
  Statistik från Arbetsförmedlingen


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022