BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Underhållstekniker

Minskar risken för driftstopp inom industrin genom förebyggande underhållsinsatser.

  • Förmåga att vara flexibel
  • Initiativförmåga
  • Organisationsförmåga
  • Problemlösningsförmåga
  • Samarbetsförmåga

      Genomsnittligt löneintervall

      27 200 - 41 700 SEK/mån


      Arbetsmarknadsprognos

      Medelhög konkurrens på 5 års sikt

      Arbetsuppgifter

      Underhållstekniker sköter förebyggande och avhjälpande underhåll av maskinparken och stöttar maskinoperatörer i deras arbete att underhålla maskinerna. Teknikern ansvarar för planering och genomförande av underhållsarbetet, oftast i samarbete med produktionsledningen.

      Trots förebyggande underhåll uppstår fel och ibland maskinhaverier. Då är det underhållsteknikerns uppgift att så fort som möjligt göra maskinen klar för produktion. Då gäller det att hitta och avgränsa felet eller skadan genom att göra en felsökning. Ofta behöver teknikern ta hjälp av ritningar och manualer.

      Vilken åtgärd som passar bäst avgör teknikern, ibland byts komponenter ut och ibland repareras de. I vissa industrier är maskinerna uppkopplade i nätverk via en server. Då kan teknikern felsöka från sitt kontor och plocka ihop de delar som behöver ersättas. Det avhjälpande underhållet kan därmed göras direkt när teknikern kommer ut till maskinen.

      Arbetet kan ske tillsammans med bland annat underhållsmekaniker och automationstekniker. Underhållsmekanikern är mer praktiskt inriktad på mekanik eller elteknik, medan teknikern har ett större systemkunnande för till exempel avancerad felsökning. Teknikern har ofta en arbetsledande roll.

      Utbildningsvägar för underhållstekniker

      Vill du studera till underhållstekniker? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:

      Utbildning för vuxna (från 19 år)

      Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

      Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

      Gymnasieskolan (15-19 år)

      Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

      Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: