Kock

    (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
    Lagar mat på restaurang eller i storkök. Ett yrke med mycket planering, förberedelser och kreativa inslag.

    Kockar arbetar med att laga mat på restauranger eller i storkök. Arbetet innehåller både planering och förberedelser, men är också ett kreativt arbete. Smaker ska kombineras och maten presenteras på ett tilltalande sätt. Hygien och kunskap om de råvaror som används är viktigt. I perioder kan det vara högt tempo i köket och det är bra att trivas även när det är mycket att göra.

    Förmågor som kan vara bra att ha:

    • Kreativ förmåga
    • Organisationsförmåga
    • Samarbetsförmåga
    • Simultanförmåga
    • Stresstålighet

    Arbetsuppgifter

    Kockar som jobbar på restauranger eller hotell arbetar ofta med att tillaga flera olika maträtter enligt gästernas beställningar, så kallad à la carte. I storkök, till exempel på sjukhus eller i personalrestauranger tillagas däremot ofta ett fåtal rätter som görs i stora mängder.

    Att planera och förbereda maten är en stor del i kockarnas arbete. I köket förbereder kocken ingredienserna till de rätter som ska tillagas. Det kan till exempel innebära att skala och hacka grönsaker eller göra grunden till såser eller soppor. Att baka bröd kan också ingå i jobbet.

    Kocken kan också ansvara för att göra menyer och att utifrån dem planera och göra inköp av varor. Kockar har ett kreativt och skapande arbete där det är bra att vara intresserad av att laga nya maträtter och testa olika smakkombinationer.

    Man ska också presentera maten på ett tilltalande sätt när den ska serveras till gästerna. Hygien är väldigt viktig i ett kök. Kockar måste hålla sin arbetsplats ren och hantera alla livsmedel på ett hygieniskt sätt.

    Det är viktigt att ha kunskap om ingredienserna i maten och kunna redovisa dem så att gäster som till exempel har en allergi kan göra rätt val från menyn.

    Kocken kan ha en arbetsledande roll. Om det finns fler kockar utses ofta en till förste kock. I ett större restaurangkök kan det finnas souschefer som arbetsledare. Kökschefer eller köksmästare leder arbetet i köket och planerar inköp och matsedlar samt har ekonomiskt ansvar. Kökschefer som arbetar ombord på fartyg kallas kocksteward.

    Arbetsplats och lön

    Kockar arbetar ofta inom hotell- och restaurangnäringen, till exempel på restauranger, i personalmatsalar eller på hotell. Kockar arbetar också i storkök eller provkök, i matbutiker eller inom livsmedelsindustrin.

    Genomsnittligt löneintervall

    23 000 - 32 200 SEK/mån

    Statistik från Statistikmyndigheten SCB


    Arbetsmarknadsprognos

    Låg konkurrens

    Prognos fram till 2026
    Statistik från Arbetsförmedlingen


    Hitta utbildning till detta yrke

    Olika utbildningsvägar till yrken

    Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

    För dig som ska välja gymnasieutbildning

    Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

    Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

    Senast uppdaterad 07 april 2022