BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Kock

Lagar mat på restaurang eller i storkök. Ett yrke med mycket planering, förberedelser och kreativa inslag.

  • Kreativ förmåga
  • Organisationsförmåga
  • Samarbetsförmåga
  • Simultanförmåga
  • Stresstålighet

Genomsnittligt löneintervall

23 000 - 32 200 SEK/mån

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för kockar, köksmästare och souschefer kommer vara stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

Kockar som jobbar på restauranger eller hotell arbetar ofta med att tillaga flera olika maträtter enligt gästernas beställningar, så kallad à la carte. I storkök, till exempel på sjukhus eller i personalrestauranger tillagas däremot ofta ett fåtal rätter som görs i stora mängder.

Att planera och förbereda maten är en stor del i kockarnas arbete. I köket förbereder kocken ingredienserna till de rätter som ska tillagas. Det kan till exempel innebära att skala och hacka grönsaker eller göra grunden till såser eller soppor. Att baka bröd kan också ingå i jobbet.

Kocken kan också ansvara för att göra menyer och att utifrån dem planera och göra inköp av varor. Kockar har ett kreativt och skapande arbete där det är bra att vara intresserad av att laga nya maträtter och testa olika smakkombinationer.

Man ska också presentera maten på ett tilltalande sätt när den ska serveras till gästerna. Hygien är väldigt viktig i ett kök. Kockar måste hålla sin arbetsplats ren och hantera alla livsmedel på ett hygieniskt sätt.

Det är viktigt att ha kunskap om ingredienserna i maten och kunna redovisa dem så att gäster som till exempel har en allergi kan göra rätt val från menyn.

Kocken kan ha en arbetsledande roll. Om det finns fler kockar utses ofta en till förste kock. I ett större restaurangkök kan det finnas souschefer som arbetsledare. Kökschefer eller köksmästare leder arbetet i köket och planerar inköp och matsedlar samt har ekonomiskt ansvar. Kökschefer som arbetar ombord på fartyg kallas kocksteward.

Utbildningsvägar för kock

Yrket kräver utbildning på gymnasienivå eller motsvarande. Yrkeshögskolan erbjuder högskoleutbildningar på två år.

Förslag på gymnasieprogram

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli kock till exempel

  • vuxenutbildning
  • Det förekommer att man kan utbilda sig till kock genom vuxenutbildning. Hör med din kommun.
  • arbetsmarknadsutbildning.
  • En alternativ utbildningsväg kan vara via en arbetsmarknadsutbildning.
/